Bivši HSS-ov ministar: Beljaku sam rekao da ne može biti lijeviji od druga Tita

Robert Fajt / CROPIX

Ne stišavaju se reakcije na sporan tvit predsjednika HSS-a Kreše Beljaka, u kojem govori kako UDB-a nije pobila dovoljno političkih neprijatelja. Beljak se u međuvremenu za taj tvit ispričao. Međutim, mnogim bivšim i sadašnjim članovima HSS-a to nije dovoljno. Izbačena Marijana Petir  je tako rekla da je “Beljak sramota hrvatske politike i kako bi jedino normalno bilo da podnese ostavke na sve funkcije”.

“Toj mojoj inicijativi pridružuje se sve više HSS-ovaca jer nije prihvatljivo da čelnik stranke promiče ideju ubijanja neistomišljenika, osobito kada znamo da je HSS upravo od komunista bio izgnan iz domovine, a njegove čelnike je Udba kao emigrante progonila i ubijala” rekla je Petir dodavši kako “komunistički mentalitet vodstva i metode koje se danas provode u HSS-u nisu mogli osmisliti niti Staljin niti Tito”.

‘Mudrost pravog predsjednika je da okuplja članstvo a ne da ga rastjeruje’

I bivši ministar Božidar Pankretić, koji je još član stranke unatoč svim problemima i osipanju članstva pod Beljakovim vodstvom, misli slično.

“Taj Beljakov tvit stvarno ne zaslužuje nikakav dodatni komentar, nego savjet nekome tko se usudio takvo što reći da se ujutro dobro umije i pita se: Bože mili, što li sam ja to rekao. Mudrost pravog predsjednika je da okuplja članstvo, a ne da ga rastjeruje u osobnim obračunima. U svakoj stranci ima i lijevog i desnog biračkog tijela i zato vodstvo treba znati balansirati i naći kompromis između te dvije struje jer obje donose dio birača. Uspjeh je kada stranka funkcionira i zato sam jednom prigodom savjetovao Beljaku: Ne možeš ti biti lijeviji od druga Tita” kaže Pankretić.



Na sugestiju novinara kako velik dio članstva upravo njega vidi kao najpoželjnijeg korektora stranke u ovoj kriznoj situaciji, Pankretić kaže da bi “članovi vodstva trebali za takvu ideju trebali dati nekakvu inicijativu”.

“Nitko me ne može istjerati iz HSS-a. Neka oni koji koji su Beljaka izabrali razmisle koje su posljedice takvog izbora na stranku. Moguće je da sada u koaliciji s SDP-om HSS dobije i više saborskih mandata, ali to utrživanje politike više nije priča, nego gdje je tu HSS” zaključio je Pankretić za Jutarnji list.

Komentari