Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili u kritičnom stanju nakon štrajka glađu

Gruzijski pritvoreni oporbeni čelnik i bivši predsjednik Mihail Sakašvili, koji tjednima štrajka glađu, u kritičnom je stanju i nema primjerenu medicinsku skrb, izjavili su u srijedu liječnici.

Sakašvili, predsjednik države od 2004. do 2013., odbija hranu već 48 dana u znak prosvjeda zbog pritvaranja 1. listopada, ubrzo nakon što se vratio iz osmogodišnjeg egzila u Ukrajini.

Gruzijska vlada je odbila prebaciti ga iz zatvorske u civilnu bolnicu, usprkos savjetima liječnika koji su upozorili da to predstavlja rizik po njegov život.

Konzilij liječnika koji je sazvao ombudsman Nino Lomjaria, u srijedu je nakon pregleda Sakašvilija zaključio da je “u kritičnom stanju” i da postoji rizik od fatalnih komplikacija “u skoroj budućnosti”.



Liječnici tvrde da zatvorska bolnica ne može Sakašviliju omogućiti adekvatnu zdravstvenu skrb i pozivaju da ga se smjesta prebaci u civilnu, bolje opremljenu bolnicu.

Udruge za ljudska prava su na Twitteru objavile da je na djelu “očita politička osveta”.

Nekadašnji predsjednik, 53-godišnji Sakašvili je prozapadno orijentiran. U više navrata je rekao da su ga napali zatvorski čuvari i da se boji za svoj život.

Komentari