Bivšeg šefa Policijske akademije sumnjiči se da je urgirao oko stručnih ispita

DUSKO JARAMAZ/PIXSELL

Istraga koja je proširena protiv Josipe Rimac obuhvatila je i bivšeg ravnatelja Policijske akademije Dubravka Novaka, doznaje se izvora bliskih istrazi. On je, kako sumnja USKOK, bio jedan od onih koji su bivšu državnu tajnicu Ministarstva uprave kontaktirali zbog državnog stručnog ispita.

Iz USKOK-ovog priopćenja nije sasvim jasno za koliko je ljudi ravnatelj Novak urgirao, no istražitelji su čini se tajno snimili njegove razgovore s Josipom Rimac upravo oko kandidata za polaganje tog ispita.

Istraga je proširena protiv 18 ljudi

Proširenjem istrage obuhvaćeno je ukupno 11 kandidata, koji su na državni stručni ispit izlazili između 13. studenog 2018. i 28. svibnja ove godine. Sumnja se da je Rimac za njih urgirala kod ispitivača u državnoj ispitnoj komisiji. Nekima je, stoji u rješenju o proširenju istrage, tako omogućila da prođu ovaj ispit bez da su pokazali dovoljno znanja, dok je nekima navodno sredila da prije ispita dobiju pitanja.

Prisluškivanjem telefonskih kontakata Josipe Rimac zabilježen je i onaj što ga je imala s ravnateljem Novakom. I on se, prema informacijama bliskima istrazi, kod nje založio za pomoć najmanje jednom kandidatu.



Zašto je Novaku omogućena mirovina?

Iako su istražitelji, kako doznajemo iz Ravnateljstva policije, znali za ovaj podatak čim je Novak nazvao Josipu Rimac, dakle prije 29. svibnja kada je ona uhićena, pod istragom se donedavni ravnatelj Policijske akademije našao tek sada.

U međuvremenu je Novak otišao u mirovinu. Policijska akademija objavila je 16. lipnja ove godine da je ravnatelj umirovljen tjedan dana ranije. Sindikat policijskih službenika postavlja pak 21. lipnja upit ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću upravo oko Novakovog odlaska u mirovinu.

Tko je probio mjere protiv Rimac?

Naime, iznenadila ih je, kažu, brzina kojom je komisija za umirovljenja odobrila Novakov zahtjev. Pitali su ministra je li njegovo umirovljenje imalo veze sa slučajem Rimac.

Poznato je, kako je Rimac doznala da ju se prisluškuje zbog čega je operacija njezinog uhićenja žurno finalizirana.

Uskok je od početka istraživao Novaka

Iz USKOK-a nisu odgovorili jesu li upoznati sa sadržajem tajno snimljene komunikacije Novaka i Josipe Rimac.

Tek se neslužbeno saznaje kako se taj kontakt istražuje, a sada je USKOK zaključio kako ima dovoljno dokaza da kazneni postupak pokrene i protiv bivšeg ravnatelja Policijske akademije, piše Telegram.

Komentari