Bivša šefica Pink Panthera o jednoj od najvećih pljački današnjice: ‘To im sigurno nije prvi put’

Tek s ručnom baterijom i čekićem u ruci, u 5 ujutro dvojica provalnika došetala su do stakla koje je štitilo njemačko državno blago i krenuli ga razbijati. Iako snimka nadzorne kamere tu staje, epilog je već poznat, ukrali su nakit vrijedan milijardu eura!

”Mislim da je bilo potrebno mnogo pripreme. Iza svega stoji profesionalan plan, počevši od ove trafostanice koju su zapalili. Moramo pretpostaviti da im je namjera bila ugasiti svjetlo, zbog čega je i kvaliteta snimke loša”, izjavio je Thomas Geithner, glasnogovornik policije u Dresdenu.

Krađu na prvo mjeto u povijesti smješta vrijednost ukradene robe

”Po pokretima, po organizaciji, po obavještajnosti, mislim da su profesionalci. To su ljudi koji to ne rade prvi put”, rekla je bivša šefica skupine Pink Panther Olivera Ćirković.

Zanimljivo je i da tada pronađen zlatni nakit može biti vrijedniji od ovoga, jer prepoznatljive umjetnine ne mogu jednu po jednu prodati na tržištu. Osim ako ”ne dođe do vađenja tog dragog kamenja iz umjetnina i zatim njihovo pojedinačno prodavanje, samim time šteta bi bila nepopravljiva”, rekao je Laušić.



Banda Pink Panther izvela je mnogo ovakvih filmskih pljački nakita diljem svijeta, iz Louvra je nestajala čak i Mona Lisa, tako da ovu krađu na prvo mjesto u novijoj povijesti smješta isključivo vrijednost ukradene robe.

 

Komentari