Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dobila ponudu za posao

Tom Dubravec / CROPIX

Kolinda Grabar-Kitarović planira otputovati u SAD, kako bi posjetila svoju kćer koja studira na Harvardu, ni kako sada stvari stoje, bivša predsjednica bi mogla obaviti i određene poslovne razgovore.

Iako je Kolinda Grabar-Kitarović po istaku svog predsjedničkog mandata iskoristila svoje pravo prema kojoj će pola godine primati mjesečnu plaću od 24 tisuće kuna, a zatim još šest mjeseci 50 posto tog iznosa, izgledno je kako Grabar-Kitarović neće konzumirati to pravo u potpunosti. Kako je i sama izjavila dobila je već velik broj poslovnih ponuda, a među tim ponudama nalazi se i vrlo korektna ponuda američkog Brookings instituta s definiranim godišnjim primanjima, no čini se kako ju Kolinda Grabar-Kitarović nije prihvatila, navodno sama ponuda nije bila dovoljno privlačna.

Brookings institut, sa sjedištem u Washingtonu, jedan je od najuglednijih liberalnih think tankova i postoji već više od 100 godina. Prema njihovoj internetskoj stranici, rade na dubinskim istraživanjima koja vode novim idejama za rješavanje problema s kojima se društvo suočava na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini.

Institut okuplja preko 300 stručnjaka iz cijelog svijeta. Predsjednik Brookingsa je od 2017. umirovljeni američki general John Allen, kojeg je Kolinda Grabar-Kitarović kao predsjednica primila sredinom 2015. u ulozi posebnog izaslanika predsjednika SAD-a za globalnu koaliciju u borbi protiv Islamske države, a u rujnu 2018. on ju je ugostio u svom institutu.



S obzirom kako je Kolinda Grabar-Kitarović zatražila od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da joj se osigura ured i kako je za to određena državna rezidencija u Visokoj ulici u Zagrebu, vjerojatno Grabar-Kitarović ne planira otići u inozemstvo.

Premda zakon ne precizira da bivši predsjednik mora boraviti u Hrvatskoj kako bi pet godina imao na raspolaganju Ured, dva službenika, vozača i službeni automobil. Vjerojatnije je da će Kolinda Grabar-Kitarović povremeno odlaziti van kako bi držala predavanja.

Kako doznajemo od ljudi koji su joj bili suradnici na Pantovčaku, ona ima ‘dvije ozbiljne ponude za predavanja na stranim sveučilištima o temama iz međunarodnih odnosa i to u trajanju i do jednog semestra’. Donosi Novi list.

Komentari