Bivša ministrica obrane: ‘Sukobi s migrantima su neprihvatljivi. Želim živjeti u zemlji u kojoj vojska ne mora na granicu’

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Slati ili ne slati pripadnike HV-a na granice zbog mohuće eskalacije migrantske krize, pitanje je kojima se ovih dana bave apsolutno svi mediji, pri čemu smo čuli stavove predsjednika, premijera, ministra obrane i svih onih koji su uključeni u pitanje nacionalne sigurnosti.

Iako svi relevantni sugovornici jasno naglašavaju kako slanje vojne pomoći znači prvenstveno logističku potporu koju smo imali prilike vidjeti i prilikom prolaska migranata kroz Hrvatsku 2015. godine, veliki dio javnosti uključivanje HV-a vidi isključivo kao primjenjivanje sile prema civilima.

Iako je bivša ministrica obrane i članica Vijeća za domovinsku sigurnost Željka Antunović svjesna da izlazak vojske ne znači nužno uporabu sile, bila bi, kaže za naš portal, najsretnija kada do toga ne bi došlo:

‘Možemo predlagati, ali o svemu odlučuje EU’

“Ja bih uistinu voljela živjeti u zemlji u kojoj vojska ne mora izlaziti na granicu… Sukobi s migrantima za mene su neprihvatljivi”, izjavila je dodajući kako se nada političkom rješenju:



“Takvo rješenje jedino ima smisla, no treba biti realan i shvatiti da Hrvatska može biti zemlja koja potiče i daje prijedloge, ali konačni odgovori ipak će doći s relacije Europska Unija – Turska”, zaključila je Antunović.

Komentari