Bivša američka mabasadorica u Ukrajini teško optužila Trumpa

arhiva
Flickr

Bivša američka veleposlanica u Ukrajini koju je ove godine smijenio predsjednik Donald Trump branila se u petak na saslušanju u istrazi za opoziv predsjednika, rekavši da nije imala nikakvu političku agendu u Ukrajini osim “utvrđene američke vanjske politike”.

“Moja je agenda bila samo provoditi ciljeve naše utvrđene vanjske politike”, rekla je Marie Yovanovitch u prvim riječima pred Odborom za obavještajna pitanja Zastupničkog doma na početku drugog dana saslušanja u istrazi za opoziv predsjednika koje se prenosi na televiziji.

Guiuliani je pokušavao ishoditi ukrajinske istrage Joa Bidena, kandidata za demokratsko imenovanje za predsjedničke izbore i bivšeg potpredsjednika, te njegovog sina Huntera koji je bio član upravnog odbora ukrajinske energetske tvrtke Burisma

Fokus istrage o opozivu je telefonski poziv od 25. srpnja u kojem je Trump zatražio od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, koji je izabran u svibnju, da otvori istrage.



Istovremeno sa svjedočenjem Yovanovitch, Trump ju je napao na Twitteru. “Svugdje gdje Marie Yovanovitch prođe, stvari se okrenu na loše. Počela je u Somaliji i gledajte kako je završilo”.

Saslušanje je otvorio demokratski predsjednik Odbora za obavještajna pitanja.

Trump je u telefonskom razgovoru sa Zelenskijem rekao da će Yovanovitch “proći kroz neke stvari”, po rezimeu razgovora koji je objavila Bijela kuća. Zelenskij je rekao Trumpu: “Slažem se s vama sto posto da je ona loš ambasador”.

Yovanovich, koja je radila i za republikansku i za demokratsku administraciju, istaknula je da su korumpirani Ukrajinci našli slične Amerikance voljne raditi s njima kako bi ju maknuli s položaja.

Komentari