Biskupi iz BiH prozvali političare zbog huškačkog ponašanja i bježanja od stvarnih problema

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Komisija Justitia et pax Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputila je danas poziv političarima da prestanu u javnom prostoru koristiti rječnik ispunjen uvredama i teškim riječima jer time doprinose pogoršanju ionako teškog stanja, a bježe od rješavanja stvarnih problema.

U posebnoj izjavi u povodu Dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. prosinca, Komisija je upozorila kako učestale nepromišljene izjave i huškačko ponašanje predstavnika različitih razina vlasti u BiH odaju zabrinjavajuća retrogradna stajališta i tendencije te izazivaju osjećaje straha i nesigurnosti među građanima. Upozoravaju kako u javnom prostoru već mjesecima izostaje kultura govora, ali i rasprava o stvarnim problemima koji pritišću društvo, prenosi Index.

Osudili spominjanje rata i mogućih sukoba u BiH

“Ogromna većina normalnih i trezvenih naših sugrađana zacijelo ne odobrava javne istupe koji su ispunjeni teškim riječima i uvredama, jer oni djeluju alarmantno i doprinose još većem produbljivanju nezacijeljenih ratnih rana i stvaranju novih podjela među pripadnicima raznih političkih stranaka, etničkih pa i vjerskih zajednica”, stoji u izjavi.

Komisija je posebice osudila učestalo spominjanje rata i mogućih sukoba u BiH, dodajući kako pravog dijaloga u zemlji zapravo nema jer očito nema ni spremnosti da se uspostavi pravedno političko uređenje, utemeljeno na poštovanju temeljnih prava pojedinaca, naroda i manjinskih grupa.



U pozivu koji potpisuje predsjednik Komisije, banjolučki biskup Franjo Komarica, stoji i kako je očito da je sadašnje uređenje BiH nepravedno, nefunkcionalno i preskupo iako su se predlagala bolja rješenja, pa mnogi s pravom pitaju dokle će ogromna većina stanovništva uzalud čekati da se glavni kreatori života i budućnosti njenih žitelja smiluju i omoguće normalno funkcioniranje države.

“Umjesto svađa potrebno rješavanje konkretnih problema”

Članovi Komisije političare su pozvali da se umjesto svađa koncentriraju na rješavanje konkretnih problema, posebice onih izazvanih pandemijom, a od međunarodne zajednice traže da se njeni predstavnici u BiH angažiraju na ponovnoj uspostavi društvene sloge i pravednog trajnog mira, što podrazumijeva i nužne političke promjene na području cijele BiH.

Komisija zaključuje kako se pritom treba voditi pravednošću i poštovanjem pravednih načela oko političkog uređenja zemlje kako bi se osigurala ravnopravnost i pojedinaca i zajednica i konačno otklonila svaka pravna i stvarna mogućnost preglasavanja, manipulacije i dominacija u izbornom procesu. Ističu da je stoga nužno osigurati poštovanje ljudskih i građanskih prava i sloboda te dostojanstva svakog čovjeka, što podrazumijeva mogućnost da svaki narod ima pravo sam birati svoje političke predstavnike.

Komisija Justitia et pax također je potaknula sve odgovorne domaće i međunarodne političke predstavnike da odlučnije pristupe temeljitim ustavnim promjenama cjelokupnog bosansko-hercegovačkog društva na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti te legitimnog predstavljanja njegovih konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina kako bi se poštovali standardi i sve konvencije o ljudskim pravima modernog svijeta.

Komentari