Biskup Perić: Branitelji Vukovara poput Spartanaca, okrenuli su sudbinu Hrvatske

Misu za sve žrtve Domovinskog rata povodom 28. obljetnice pada Vukovara u ponedjeljak, 18. studenog, predvodio je mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski na Memorijalnom groblju u Vukovaru.

Biskup Perić je u svojoj propovijedi naglasio kako je “Krist – po žrtvi pomiritelj naroda” istaknuvši kako zajednica – župna, gradska, narodna, državna može imati uspjeha samo kada u njoj ima istinskih služitelja općega dobra, spremnih nesebično slijediti ideale mira utemeljena na pravdi i istini kao što je to bio kardinal zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.

‘Doista, on je mir naš, on koji od dvoga učini jedno: pregradu razdvojnicu, neprijateljstvo razori u svome Tijelu’ (Ef 2,14). Pavao govori o dvojcu, o židovstvu i poganstvu. Tako su ta dva svijeta živjela stoljećima sa zidovima, koji su se simbolično predstavljali u tisućgodišnjem Hramu u Jeruzalemu. Kako? Eto tako što je u tom Hramu bilo pet odjela: jedno predvorje za pogane, pa odio za židovske žene, za židovske muškarce, za svećenike i za Svetinju nad Svetinjama. Tko je ušao u predvorje pogana, mogao je pročitati na raspoređenim pločama natpis: ‘Prijeđeš li ogradu, čeka te smrt.’ Onda dođe Krist na razmeđi Stare i Nove ere, gdje je vijorila ta zastava razdvojnica između židova i pogana. I on sruši tu pregradu i razori njihovo neprijateljstvo prikazavši žrtvu za pomirenje jednih i drugih horizontalno i s Bogom Ocem vertikalno”, istaknuo je biskup mostarsko-duvanjski.

Branitelji kao Spartanci

Podsjetio je kako u Starome svijetu nisu bile razdvojnice samo u Palestini, označene hramskim pregradama, već su i ratovali Perzijanci i Grci. Biskup Perić usporedio je branitelje Vukovara sa Spartancima.


“Štoviše, 500 godina prije Krista veliko Perzijsko Carstvo zaprijeti grčkim državicama koje su proživljavale svoje sretno doba. Pred rušilačkom perzijskom vojskom 490. godine ustoboči se u Grčkoj kao posljednji bojni red Termopilski klanac sa svojim spartanskim kraljem Leonidom i 300 suboraca njegovih kojih je, kako i sam vojskovođa reče, ‘za smrt bilo previše’, a ‘za slave nije trebalo više’. I svi do jednoga za domovinu izginuše i zato, uz druge bitke i pobjede, okrenuše sudbinu Grčke.

Stoji grad sa svoje više-manje 2.000 branitelja i svojim Leonidom na čelu, koji je svjestan da ih je za smrt previše, a za domovinski ponos i diku i ne bi trebalo više; svaka je prava žrtva za pravu slobodu i sve na veću slavu Božju. I kada je grad razoren, kada su branitelji poubijani u obrani grada, pa i onih nekoliko stotina iz bolnice i u bolnici, a drugi u nepoznato odvedeni i još se neki nisu vratili, kada se nije moglo proći gradom od užasa i strave, kada se kukalo iz svega grla zbog poraza i pada, najednom njihova žrtva novom zarudje zorom”, naglasio je biskup Perić.

Bog je na strani pravednika

Biskup Perić ističe da i u žrtvi Vukovara vidi znakove božje milosti.

“Bog veličanstveno pokaza da ne potpisuje ničiju nepravdu, ničiju neistinu, ničiju mržnju, čija god ona bila! Jer u Boga je vaga pravde, svjetlo istine i mjera ljubavi. On je na strani onoga tko čini pravdu, tko govori istinu i tko uzvraća ljubavlju na ljubav, tkogod on bio”, poručio je mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski na Memorijalnom groblju u Vukovaru.

Komentari