BIROKRACIJA KAŽNJAVA MARLJIVOST Studentica zbog neizrečenog pravila nije dobila stipendiju

Luka Gerlanc / CROPIX

Nakon provedenog javnog natječaja za dodjelu stipendija za akademsku godinu 2019./2020., Zaklada “Srce grada Osijeka” odlukom od 10. prosinca dodijelila je 20 stipendija studenticama i studentima čije su prijave zadovoljile uvjete natječaja.

Kako je riječ o Zakladi koja je osnovana u svrhu pomoći studentima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, jedan od tih uvjeta je da prosječni mjesečni prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu zajedničkog kućanstva ne prelazi iznos od 2000 kuna i da prosječni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva obitelji ili djeteta iz te obitelji u posljednja tri mjeseca prije podnošenja prijave za stipendiju ne prelazi iznos od 2000 kuna, piše Glas Slavonije.

Studentica zbunjena

Zbog neispunjavanja ovog uvjeta jedna osječka studentica, korisnica ove stipendije protekle dvije godine, ostala je bez stipendije za tekuću akademsku godinu, a sve zbog toga što su u Zakladi ove godine odlučili u imovinski cenzus ubaciti i zaradu od studentskog rada, a da to nisu u uvjetima natječaja jasno naglasili. Radeći studentski posao, ova je studentica ostvarila prihod kojim je u ukupnoj računici neznatno premašen navedeni imovinski cenzus njezine obitelji, a koji bi bez njezina studentskog prihoda inače iznosio oko 1600 kuna po članu kućanstva.

Dakle, zbog nekoliko tisuća kuna zarade preko Studentskog servisa izgubila je 18.000 kuna stipendije! Ne bi se, kaže, dovela u tu situaciju da je u uvjetima natječaja jasno navedeno da se pod prihodima podrazumijeva i studentska zarada, nego bi sjedila kod kuće, iako može i želi raditi te time olakšati situaciju sebi i svojoj obitelji.” Radila sam kao studentica i prošle godine, međutim, tada sam dobila stipendiju. Ovakvim se kriterijima studente potiče na nerad, a njihove roditelje također kažnjava za to što su odgojili marljivu djecu”, mišljenje je ove studentice.‘Prihod je prihod’

S njom se, međutim, ne slaže Romano Kristić, Upravitelj Zaklade i pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo.

“Napisali smo točno što treba priložiti. Potvrdu Porezne uprave o prihodima za posljednja tri mjeseca i potvrdu o prihodima za 2018. godinu. Računa se ukupni prihod kućanstva, a prihod je prihod, zna se što sve ulazi u prihod koji evidentira Porezna uprava”, poručuje pročelnik Kristić, za Glas Slavonije.

Ako bi svi trebali znati što je sve prihod, odnosno što sve u ovom slučaju ulazi u imovinski cenzus, ostaje nejasno zašto je u uvjetima natječaja za stipendiju Zaklade “Srce grada Osijeka” propisano da se pod time podrazumijeva prosječna mjesečna netoplaća, mirovina, dohodak od samostalne djelatnosti te naknada plaće za vrijeme bolovanja te rodiljne i roditeljska novčana potpora, dok nigdje izrijekom nema spomena o studentskom radu?

Komentari