Biračka mjesta spremna za građane. Očekuju se gužve ali i discipliniranost

Posljednje pripreme za sutrašnje izbore u punom su jeku. Listići i izborni materijali podijeljeni su gradskim vijećima, a tijekom dana po njih su pristizali birački odbori. U skladu s propisima i preporukama uređuju se biračka mjesta.

Ekipa HRT-a provjerila je kako teku pripreme na jednom biračkom mjestu u Zagrebu. Procedura ista kao i prijašnjih godina, ali uz neke izmjene. Traju posljednje pripreme.

“Preuzeli smo izborni materijal, listiće, dobili smo sredstva za dezinfekciju, svaki član biračkog odbora dobije tri maske i troje rukavica, naglašava Snježana Kovačević”, predsjednica biračkog odbora.

Očekuju se gužve, ali i discipliniranost

Zaštitna maska, dezinfekcija i vlastita kemijska olovka, potrebne su da ostvarite svoje biračko pravo. Doduše, sve ovo nisu obveze, već preporuke, ali opreza nikad dosta!



Glasački listići su spremni za zaokruživanje. Timovi uhodani.

“Sve jasno i prilično dobro uigrano. Taj jedan nepredvidljivi element, jedan izvanredni element, ta epidemija u okviru koje se izbori održavaju, ali ako se budemo držali svih mjera, mislim da će sve biti u redu”, istaknuo je Tomislav Aralica, član Izbornog povjerenstva Grada Zagreba.

Stoga i metar u rukama. Razmak mora biti označen.

Zbog mogućih gužvi i redova glasanje će biti moguće i nakon 19 sati.

“Ljudi koji se zateknu u redovima u 19 sati, njima se treba omogućiti glasanje”, govori Kovačević.

Onima koji zbog zaraze virusom ne mogu na birališta zaštićeni će djelatnici doći pred kućna vrata.

“Dva člana biračkog odbora odlaze s listićima i glasanje se vrši ispred stana ili kuće. U slučaju bolesnih od Covida glasanje se vrši preko osobe od povjerenja”, pojasnila je Kovačević.

Oprez i kod glasanja jer svaki listić nije važeći.

“Ako želi zaokružiti čovjeka unutar liste i listu – to je važeći listić. Ako želi zaokružiti samo jednog kandidata, onda će biti važeća i lista i isto tako će kandidat dobiti glas”, rekla je Melita Jakšić, zamjenica predsjednice biračkog odbora.

Birališta se otvaraju u 7, zatvaraju u 19 sati. Sve do tada traje izborna šutnja.

Komentari