Bill Gates: Kriptovalute su prevara za budale

Foto: Guliver

Bill Gates nije fan kriptovaluta i NFT-a. Osnivač Microsofta je na konferenciji TechCrunch rekao da su kriptovalute i NFT prevara.

“Ti trendovi digitalne imovine sto posto se temelje na ‘teoriji većih budala'”, rekao je Gates, prenosi CNN Business. Gates se referirao na teoriju prema kojoj se ponekad može zaraditi kupovinom precijenjene imovine ako se ta imovina kasnije može prodati po još većoj cijeni.

Jedna “budala” bi u tom slučaju mogla kupiti preskupu imovinu, nadajući se da je može prodati “većoj budali” od sebe i tako uzme zaradu. To može funkcionirati sve dok ima dovoljno “budala” spremni platiti više. No kad više nitko ne želi kupovati, niz se prekida i slijedi značajan pad cijene.

Gates je rekao da se ne trguje kriptovalutama i narugao se NFT-ovima Bored Apes, šaleći se da će “skupe digitalne slike majmuna iznimno poboljšati svijet”. Umjesto toga, Gates kaže da preferira staromodna ulaganja.



Bitcoin i ostale kriptovalute u slobodnom padu
“Naviknut sam više na ulaganja u imovinu, poput farmi koje imaju proizvodnju ili tvrtke koje nude stvarne proizvode”, rekao je. Gatesove izjave dolaze u trenutku kada su bitcoin i druge kriptovalute u slobodnom padu. U studenom 2021. godine bitcoin je dosegao vrhunac od 69.000 dolara. Od tada najvrjednija svjetska kriptovaluta izgubila je dvije trećine svoje vrijednosti i danas dosegla oko 20.000 dolara. Samo od prošlog tjedna pad je oko 25 posto.

Gates je i ranije bio skeptičan prema kriptovalutama. U intervjuu za Bloomberg 2021. Gates je rekao da je jedno kad Elon Musk i Tesla ulažu u bitcoin, a drugo kad prosječni ulagači slijede njegov primjer, prenosi Index.

 

Komentari