‘BILA SAM U POLUSVJESNOM STANJU’ SDP-ovka govorila o potresnom iskustvu pokušaja silovanja u vozilu hitne pomoći

Barbara Antolić Vupora Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na SDP-ovoj konferenciji za medije na temu “Zaštitimo žene žrtve nasilja!” zastupnica Barbara Antolić Vupora otkrila je i vlastito mučno iskustvo koje je doživjela u vozilu hitne pomoći.

“Tad sam kao studentica bila na putu do bolnice u vozilu Hitne pomoći. Vozač je došao i pokušao me silovati, bila sam u polusvjesnom stanju i obranila sam se. Kad je vidio da neće uspjeti, odustao je i završila sam u bolnici, a nije mi palo na pamet to tad reći, ni bolnici ni doktoru, nikome “, rekla je.

“Danas sam to rekla jer ne želim postati primjer, nego se nastaviti na grudu snijegu koju su ta silna svjedočenja proizvela. Država mora nakon svega toga razmisliti kako zaštititi žrtve ne samo u onom dijelu prijava, nego u samom sudskom procesu. Ne mogu se dogoditi još milijuni zlostavljanja da bi se naša sudska praksa promijenila. Znam da osobno neću ništa promijeniti, ali zajedno možemo puno toga”, dodala je.

Smatra da je potrebna hitna izmjena zakonskog okvira: “Od mog osobnog iskustva prošlo je 35 godina. Imala sam mogućnosti reći, ali nisam, nije to samo strah. To je emocionalna zamka koja se može otvoriti ako se više žena odvaži. Da se ne pita zašto nisi prijavila tada ili tražila si – i protiv toga se treba boriti.”



“Ako su žrtve u istom prostoru s počiniteljem i ako u tom prostoru ima ljudi koji su uz počinitelja, kako očekivati da će netko iznijeti sve relevantne činjenice? To nije ljudski. Treba postaviti stvari tako da će žrtva biti zaštićena od daljnjeg zlostavljanja, to treba zakonski urediti. Konkretna rješenja leže u izmjeni kaznenog zakona, to je vladajućima dužnost učiniti. Dužnost vladajućih je pomoći ljudima, pogotovo žrtvama”, rekla je Antolić Vupora za N1.

Komentari