BiH je samo jedno veliko gradilište na kojem Bošnjaci pokušavaju udariti temelje svoje nacionalne države, ali im Hrvati i Srbi neće dati koncesiju

Slijede finalni pregovori oko izmjena Izbornoga zakona BiH koji sve vode u Neumu uz američke i europske posrednike Palmera i Eichorst.

Očekuje se da će pregovori uroditi plodom, a Neum je navodno izabran kako bi se predsjednike stranaka izoliralo pa da im pritisak javnosti bude manji dok se budu dogovarali.

Legitimno predstavljanje i konstitutivnost su granica ispod koje hrvatski politički predstavnici ne smiju ići. Sve što podrazumijeva reduciranje uloge doma naroda i što sto posto ne jamči biranje legitimnih predstavnika u Predsjedništvo i domove naroda za Hrvate je neprihvatljivo.

Sličnog stava je i mladi hrvatski politolog Tomislav Soldo.



Slikovito je opisao na što njega podsjećaju bošnjačka uvjetovanja u pregovorima.

“Zna se što je minimum ispod kojeg Hrvati ne smiju ići. Bošnjačka strana stalno u pregovore pokušava uvaliti nešto što uopće nije dio pregovora. To vam izgleda kao da smo mi susjedi i ja dođem u vašu kuću u goste, krenem određivati pravila, sudim vam oko toga koliko je dobro ohlađeno piće u vašem hladnjaku, odem u vašu sobu i uzmem sebi odjeću koja mi odgovara, od vas tražim da mi date sav novac i zlato koje imate u kući, sve to radim pod prisilom oružjem, a kada vi pozovete policiju ja mrtav ozbiljan policiji kažem da sam spreman vama vratiti vaše stvari, ali pod uvjetom da mi vi prepišete 200 kvadrata svoje plodne zemlje kako bih proširio svoju parcelu”, rekao je Soldo za portal Bild.ba dodavši kako je to “jedna potpuno šizofrena i besmislena situacija”.

Činjenicu da su Hrvati uopće dio BiH Soldo ocjenjuje jednim velikim kompromisom.

“Nemaju Hrvati što pristati na kompromise jer je dosadašnji život bh. Hrvata u političkom smislu jedan veliki kompromis. Očekujem da pregovori u Neumu urode plodom i da Hrvati uspiju iz istih izaći kao pobjednici čija se konstitutivnost više neće kršiti. To je početna točka da bi Hrvati uopće pristali biti dio države BiH. Iskreno se nadam da će se na pregovorima to dogovoriti i onda potvrditi u parlamentu”, rekao je on za Bild.ba.

Politički gledano, Soldo smatra kako Hrvati i Srbi mogu spriječiti bošnjačke pokušaje da Bosnu i Hercegovinu pretvore u svoju nacionalnu državu.

“Bez toga, BiH je samo parcela, prazan prostor, jedno veliko gradilište na kojem će bošnjačka politika udariti temelje svoje nacionalne države, ali to neće ići jer im Srbi i Hrvati neće dati koncesiju za tu gradnju”, zaključio je Soldo u izjavi za portal Bild.ba.

 

Komentari