BIDEN: Ruski predsjednik Vladimir Putin počinio “genocid” u Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden prvi je put izjavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin počinio “genocid” u Ukrajini, dodavši da će konačnu odluku o tome donijeti pravnici na međunarodnoj razini.

Joe Biden je upotrijebio izraz “genocid” u govoru u tvornici etanola u saveznoj državi Iowi, a kasnije se držao tih kvalifikacija dok se pripremao za ukrcaj u zrakoplov.

– Da, nazvao sam to genocidom. Pustit ćemo odvjetnike na međunarodnoj razini da odluče hoće li to tako kvalificirati ili ne, ali meni se tako čini, rekao je Biden novinarima.

Prethodno je američki predsjednik pokolj u ukrajinskom gradu Buči nazvao “ratnim zločinom”.



Biden je u Iowi komentirao rast cijena goriva i rastuću inflaciju, koja je u SAD-u na najvišoj razini u četiri desetljeća.

Rekao je da je visoka inflacija u njegovoj zemlji uzrokovana ratom koji Rusija vodi protiv Ukrajine, te istaknuo da američki Kongres radi na tome da je smanji.

Rekao je i da će SAD prodavati dnevno milijun barela nafte iz strateških rezervi kako bi se smanjile cijene goriva u cijelom svijetu te da i druge zemlje poduzimaju slične korake.

– Vaš obiteljski proračun, mogućnost da napunite automobilski rezervoar ne bi trebali ovisiti o tome hoće li jedan diktator na drugoj strani svijeta objaviti rat i vršiti genocid, rekao je Biden.

Komentari