Biden: Pred Ukrajinom je još dug put i teško je reći kolika su prekretnica u ratu trenutna napredovanja ukrajinskih snaga

Foto: Yuri Gripas/Guliver Image

Ukrajina je postavila cilj osloboditi sve teritorije koje su okupirale ruske snage nakon što ih je potisnula u brzoj protuofenzivi na sjeveroistoku, rekla je u utorak ukrajinska dužnosnica, a Washington je ocijenio da Ukrajina sada ima zamah u ratu s Rusijom.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je do sada oslobođeno oko 8000 četvornih kilometara, sve u sjeveroistočnoj regiji Harkiva.

Ruske snage još uvijek kontroliraju oko petinu Ukrajine na jugu i istoku, ali Kijev je sada u ofenzivi na oba područja.

Američka vlada sugerirala je u utorak da bi moglo doći do nove dinamike u ratu u Ukrajini nakon nedavnog niza dramatičnih ukrajinskih vojnih uspjeha protiv okupacijskih ruskih snaga u regiji Harkiv.– Mislim da je ono što vidite svakako pomak, zamah ukrajinskih oružanih snaga, posebno na sjeveru, rekao je direktor komunikacija Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. Dodao je da će prepustiti ukrajinskom predsjedniku da utvrdi je li doista došlo do prekretnice u sukobu ili nije. I američki predsjednik Joe Biden također je priznao da je teško reći kolika su prekretnica u ratu nedavna ukrajinska napredovanja, naglašavajući da je pred Ukrajinom još dug put.

Govoreći na središnjem trgu u Balakliji, zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar rekla je da je 150.000 ljudi oslobođeno od ruske vlasti u tom području. Ukrajinske zastave su bile podignute, a velika se gomila okupila kako bi primila pakete humanitarne pomoći.

Ukrajinsko napredovanje moglo bi se uskoro proširiti na pokrajine Luhansk i Doneck, gdje je Rusija mjesecima koncentrirala svoje snage kako bi proširila teritorij koji drže separatisti od 2014. godine. Ukrajinski guverner Luhanska, Serhij Gaidai, rekao je da su ukrajinske snage već ponovno zauzele grad Liman u Donecku. Identificirao je istočniji grad Svatove u Luhansku kao vjerojatnu sljedeću bojišnicu.

Komentari