Biden čestitao obljetnicu Daytona: Propušteno je puno prilika jer BiH još nije funkcionalna država

Facebook

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden pridružio se u ponedjeljak čestitkama građanima Bosne i Hercegovine na 25. godina mira postignutog potpisivanjem sporazuma u Daytonu 1995. godine ali je upozorio kako posao građana BiH i međunarodne zajednice u toj zemlji nije završen.

U posebnoj izjavi objavljenoj na službenoj mrežnoj stranici kampanje Biden-Harris na dan kada je u Parizu potpisan sporazum iz Daytona, novi predsjednik SAD-a koji dobro poznaje stanje na Balkanu i BiH istaknuo je kako je time okončan najgori sukob na europskom kontinentu od Drugog svjetskog rata.

“Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, iako žalimo zbog gubitka stotina tisuća života i raseljavanja još milijun ljudi”, napisao je Biden dodajući kako je ipak važno to što je Daytonom potvrđen suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost BiH.

Propušteno puno prilika 

No zadaće koje tek valja obaviti podsjećaju kako je u proteklh 25 godina propušteno puno prilika jer BiH još nije funkcionalna država, a probleme joj stvaraju nacionalizmi.



“Četvrt stoljeća kasnije jasno je da rad na promociji pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke Bosne i Hercegovine ostaje nedovršen. Prečesto smo vidjeli kako nacionalizam pobjeđuje nacionalni interes i bogaćenje nekolicine koji dolaze prije reformi u korist mnogih. Ova godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o mogućnosti svjetlije budućnosti i da se ponovo odluče na teške, ali neophodne korake za izgradnju potpuno funkcionalne Bosne i Hercegovine za sve njene građane”, dodao je Biden.

Najavio je da će kao novi predsjednik SAD rado surađivati s međunarodnom zajednicom i ljudima u BiH kako bi se konačno ostvarilo obećanje sadržano u Daytonskom sporazumu a to je prosperitetna, pravedna i demokratska BiH u srcu cjelovite Europe, slobodna i u miru.

Komentari