Bianca Matković: Milanović se neće miješati Plenkoviću u posao, sad ima ležerniju ulogu, Grabar-Kitarović vidim u Hrvatskoj

Već tjedan dana Hrvatska ima novog, izabranog predsjednika Zorana Milanovića. Službeno mu mandat počinje 18. veljače, kada se očekuje inauguracija.

A aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, nakon što je u svom Uredu dočekala važne europske goste u povodu hrvatskog predsjedanja EU, otišla je na odmor na Brijune.

Izabranog predsjednika Zorana Milanovića i aktualnog premijera Andreja Plenkovića jako dobro poznaje gošća RTL-a Danas Bianca Matković, bivša HDZ-ova ministrica i stručnjakinja za politički marketing.

Za početak, osvrnula se na govore novoizabranog predsjednika i predsjednice na odlasku. Odnosno, na činjenicu da su oboje zaustavljali prisutne u publici kad su počeli zviždati protukandidatu.



“To je bio jedan veliki civilizacijski pomak u političkom ponašanju. Podjele uvijek postoje i, nažalost, u Hrvatskoj su jako vidljive. Ljudi krivo percipiraju, misle da su politički oponentni neprijatelji. Zato, to stišavanje zvižduka pomoglo je u smanjenju netrpeljivosti”, rekla je Matković pa komentirala sučeljavanja i jesu li možda Grabar-Kitarović i Milanović previše napadali jedno drugo:

“Mislim da su hrvatski građani previše slušali o njihovim osobnim bitkama, previše se pričalo o prošlosti i premalo o sadržaju, programu i budućnosti. Nismo čuli kakvu Hrvatsku žele i zapravo, bilo je previše udaraca ispod pojasa. U takvoj situaciji nitko nije izvukao korist, niti je bilo štete, smao bi građanima bilo puno bolje da su čuli nešto drugo, a ne tko je kome, kada i kako…”

Očekuje mirnu tranziciju vlasti

Prošli tjedan Milanović i Grabar-Kitarović razgovarali su u četiri oka, pretpostavlja se o budućnosti. To sugerira mirnu tranziciju vlasti.

“Bit će mirna, da. Kolinda Grabar-Kitarović već je u izbornoj noći pružila ruku Zoranu Milanoviću, pozvavši ga na razgovor. Bit će civilizirano, kako je bilo i dosad”, naglasila je Matković pa komentiralo treba li novoizabranog predsjednika uključiti u postojeće procese, kao što su izbor veleposlanika i sastanci tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU:

“Mislim da ga treba uključiti u procese jer treba poštovati volju naroda, koja je bila jasno izražena 5. siječnja. No, procesi koji su pokrenuti, kao imenovanje veleposlanika, nisu otprije dva dana nego otprije. Ipak, treba razgovarati.”

Milanović zna svoje ustavne ovlasti

Pitanje koje zanima mnoge jest kako će se Zoran Milanović ponašati kao predsjednik. Odnosno, hoćemo li ga vidjeti u ponašanju kakvo je iskazivao kao premijer.

“Bio je premijer, bio je predsjednik izvršne vlasti i jako dobro zna koje su njegove ovlasti, po Ustavu. U okviru tih ovlasti će gore i biti, neće se previše petljati u izvršnu vlast. Funkcija mu je puno ležernija, dugo poznaje Plenkovića, obojica su pravnici i neće mu uskakati “u polje”.”

Mnogo je konkretnih pitanja i o odnosu Kolinde Grabar-Kitarović s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), u smislu traženja krivca, “crnog labuda”, je li znakovita izjava Karla Resslera o Plenkoviću. Ali, pitanje i gdje će dosadašnja predsjednika u narednom razdoblju.

“Traženje krivca se moglo gledati i ranije, ako se razmišlja o gubitku izbora. Ne mislim da će analize napraviti nešto dobro za proces koji je završio, ali bit će pokazatelj za nadolazeće parlamentarne izbore. Grabar-Kitarović pak vidim i u Hrvatskoj, ali ne isključujem mogućnost odlaska u UN ili nešto slično”, zaključila je Bianca Matković.

Komentari