BESRAMNI POHOD NA SVETINJE! U Gorskom kotaru uništavaju kapelice jednu za drugom: Kradu relikvije, a događaju se i neobjašnjivi požari

Foto: Joško Šupić/CROPIX

Lopovi nemaju milosti i često ne biraju ni metu ni sredstva.

Ovog puta je opljačkano dvanaest kapelica u Gorskom kotaru. Provaljeno je i u brojne kuće u kojima nitko ne živi, uništavaju se napušteni objekti, čak se krade i krumpir te ostalo povrće po njivama.

Mario Šutej, načelnik Općine Brod Moravice, u kojoj se obijanje kapelica dogodilo, rekao je za HTV-ove Vijesti da je to veliki šok za sve građane jer se radi o malenom, napuštenom selu, bez stalnih stanovnika.

Ne biraju previše

Dodao je da je u selu križni put u koji je pokojni dobrotvor Ivo Mance uložio trud i financijska sredstva da bi ga obnovio.



“Napravio je brončane odljeve, slike križnog puta. Prije desetak dana mještani su primijetili da su ukradene“, rekao je Šutej.

Od 13 kapelica, 12 ih je razbijeno, a brončani odljevi su otuđeni, dodao je. Šutej je rekao da je otuđen i bakar s crkvice na groblju.

 

Kradu i povrće, nitko nije uhvaćen

Krade se i po njivama – krumpir, luk, mrkva, grah…

“Što god se posadi, to se pokrade. Prvo su bile krive životinje, ali su sada ljudi stavili pastire, ovo, ono… 99 posto je ljudski faktor, krađe”, rekao je Šutej.

 

Načelnik je rekao i da za sada nitko nije uhvaćen.

“Imali smo nekoliko neobjašnjivih požara. Petnaestak puta su naši, delnički i ostali vatrogasci izlazili na teren i gotovo nikad nisu otkrili tko je počinitelj. Primjerice, gorio je jedan šajer u mjestu, čak i garaža kraj osnovne škole, a proteklih godina imali smo i dva neobjašnjiva i nikad riješena požara u pilanama, pri čemu je ona u Gornjoj Dobri u potpunosti spaljena”, načelnik Brod Moravica Mario Šutej za Novi list.

Komentari