Beroš: Zakonska osnova za obavezno cijepljenje je pripremljena

Screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na postotak cijepljenog stanovništva. Povećanje broja cijepljenih nastojat će ostvariti kroz obavezna predavanja.

Kad je riječ o zdravstvenom sustavu, nakon završetka masovne kampanje, prelazimo na određeni novi pristup, a to su obavezna predavanja i edukacija za sve osobe, pa i necijepljene, u zdravstenom sustavu, rekao je Beroš, javlja N1.

Predavatelji će biti stručnjaci koji će predavati najnovije spoznaje, odgovarati na pitanja i riješiti nedoumice onih koji se ne žele cijepiti. Na taj način ćemo u direktnoj komunikaciji riješiti određene nedoumice. Predavanja će biti obvezna, jer se odvijaju u okviru edukacije pri zaštiti na radu, dodao je.

Prelazimo na specifičniji pristup i naravno da ćemo svim drugim sektorima sugerirati sličan pristup. Procijepljenost među zdravstvenim radnicima raste, kazao je ministar.


Upitan koliko je zaposlenika Ministarstva zdravstva cijepljeno protiv covida, ministar je rekao da je ispod 35 posto. “Nisam zadovoljan”, rekao je.

Dodao je i da će se ići na produžavanje covid-potvrda za prve cijepljene na 10 mjeseci, umjesto dosadašnjih šest. “Prihvaćam svoju odgovornost, ali odgovornost moraju preuzeti i oni koji se nisu cijepili, doprinose mogućem nastanku četvrtog vala i produljenju gospodarske krize”.

Rekao je da se u Europskoj uniji već razmišljalo da oni koji odbiju cijepljenje snose troškove liječenja. “U Hrvatskoj ne idemo u tom smjeru. Država će platiti njihovo liječenje, ali zašto će naš novac ići na liječenje nekoga tko se mogao zaštititi? Ako idemo šire, onda imamo primjer pušenja. Dakle, to je jedan širi problem, ali već se nametnulo kao tema u nekim europskim državama”.

Ministar je dodao i kako u ovom trenutku ne razmišljaju o uvođenju obaveznog cijepljenja, iako je priprema zakona spremna, javlja HRT.

– Zakon koji definira obvezno cijepljenje je vrlo jednostavan, samo treba dodati novi članak koji se odosi na novu bolest uz već postojećih 11, zaključio je ministar Beroš.

Komentari