Beroš: Ustavni sud potvrdio da su odluke Stožera temeljene na epidemiološkim promišljanjima

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je u ponedjeljak kako je Ustavni sud danas potvrdio da su sve mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite bile temeljene na zaštiti zdravlja i života građana, pomno promišljene i temeljene na stručnim i epidemiološkim promišljanjima.

Gostujući u dnevniku RTL-a ministar zdravstva rekao je kako nije imao dvojbe hoće li neke odluke i mjere Stožera prijeći granicu jer je svaka bila pomno promišljena i temeljena na epidemiološkoj struci.

Odluka Ustavnog suda samo naglašava i potvrđuje što dugo govorimo. Sve naše mjere bile su temeljene na zaštiti zdravlja i života građana, istaknuo je Vili Beroš. Lako je nama sad govoriti, ali kada je velika pošast dolazila, kada je u okolnom zemljama bio velik broj umrlih, morali smo se nositi s tim i donositi mjere, dodao je.

Naglasio je kako su sve mjere temeljene na stručnim i epidemiološkim promišljanjima, sve da spriječe širenje i transimisiju virusa.



Svaka mjera bila je pomno promišljena i temeljena na struci. Analizirali smo sve, sa znanstvenog i stručnog aspekta, uspoređivali naše mjere s mjerama u susjednim zemljama i cijelom svijetu. Nismo pronašli bitnih razlika. Utemeljen je i znanstveni savjet Vladin, koji je s međunarodnog aspekta propitivao naše mjere iz dana u dan, naglasio je Beroš.

Poručio je i kako treba pričekati definitivno objašnjenje Ustavnog suda da je sporna bila zabrana rada nedjeljom jer nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti.

S tim u vezi rekao je i kako treba sagledati kontekst donošenja te mjere koja je donesena u fazi popuštanja “lockdowna”, u fazi kad je produžen svakodnevni rad trgovina.

Beroš napominje kako mu je u konačnici drago što je Ustavni sud prepoznao da su zakoni koji su doneseni u Saboru, Zakon o sustavu civilne zaštite i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, doneseni na zakonit način temeljem članka 16 Ustava Republike Hrvatske.

Na kritike predsjednika Zorana Milanovića koji je Stožer nazvao paratijelom, Beroš je odgovorio kako “svi imaju pravo na svoje promišljanje”, no Ustavni sud donio je pravorijek.

S obzirom na neizvjesnu jesen, poručio je da Stožer nastavlja sa svojim radom i dalje.

Beroš je komentirao i najnovije odluke lokalnih stožera u Istri i Međimurju gdje maske nisu obvezne na nastavi u školi istaknuvši da je lokalni stožer u dogovoru sa strukom donio takvu odluku, koja je legitimna.

Poručio je da i dalje treba pratiti epidemiološku situaciju i prilagođavati joj mjere.

“Ukoliko bude dobra, nema razloga da svi nose maske u učionicama. Izvan njih je to i dalje obavezno. Vidjet ćemo, ako epidemiološka situacija bude dobra, nema razloga da i ostali stožeri ne donesu odluke sličnu ovom. Isto tako, ako se situacija pogorša, lokalni stožer promijenit će tu odluku”, zaključio je ministar zdravstva .

Komentari