Beroš: Ukupne obveze u zdravstvu narasle na preko 13 milijardi

Pixell

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako pojedine bolnice još nisu iskazale nedostatak lijekova te pretpostavlja da imaju određene rezerve koje će biti dostatne do rebalansa proračuna.

Kazao je kako su ukupne obveze u zdravstvu narasle na preko 13 milijardi  kuna te su povećane u odnosu na prošlu godinu zbog dva razloga povećanja plaća u zdravstvu te zbog velikih izdvajanja na posebno skupe lijekove.

Dodaje međutim kako od prvog dana mandata ukazuje na nesrazmjer ulaganja u zdravstveni sustav i onoga što se nudi svima osiguranima.

“Hrvatska izdvaja u nešto više od 800 eura po stanovniku što je 7,4 BDP-a a to je daleko ispod prosjeka EU, gdje je taj postotak oko 9,9 posto, donosno prosječno izdvajanje iznosi 3070 eura. Dakle, mi sa puno manje novca osiguravamo gotovo jednaka prava na razini skandinavskih zemalja”, kazao je Beroš dodavši kako bi s obzirom na to i na razinu prava zdravstveni sustav mogli ocijeniti vrlo dobrom ocjenom.

Budući da zdravstveni sustavi godišnje poskupljuju od 5-10 posto nužno je, ako se žele zadržati prava osiguranika, povećati izdvajanja u zdravstveni proračun putem doprinosa i transfera iz Državnog proračuna, kazao je Beroš.

Predstavnici veledrogerija ocijenili su današnji sastanak pozitivnim ali i najavili da će do rebalansa proračuna trajati otežana isporuka lijekova zdravstvenim ustanovama.

“Do rebalansa možemo samo najaviti da ćemo imati otežanu isporuku lijekova i medicinskih proizvoda. Isporuka je otežana  jer se i mi susrećemo s određenim blokadama dobavljača i nestašicama lijekova tako da ne možemo isporučiti ono što nemamo na zalihama”, rekla je predstavnica veledrogerija Dijana Percač.

Komentari