BEROŠ: Ukinuto je obavezno testiranje u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi, a obavezno nošenje maski ostaje na snazi

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se i na mogućnost proglašenja kraja epidemije COVID-19, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, te poručio da nisu ispunjeni svi preduvjeti. Epidemija jest pri kraju, ali i dalje je potreban oprez i tek treba vidjeti što će biti najesen, kaže ministar.

Potvrdio je da je ovih dana ukinuto obavezno testiranje u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi, no ostale mjere, poput nošenja maski u tim ustanovama, i dalje su na snazi.

Procedura je takva da kraj epidemije proglašava Vlada, na prijedlog Ministarstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Ako neće biti novih varijanti i ako će situacija biti ovako stabilna, vjerujem da je to u dogledno vrijeme jedna od opcija, rekao je Beroš.



Najavio je da početkom lipnja u javno savjetovanje idu zakonski prijedlozi vezani uz poboljšanje primarne i sekundarne zdravstvene zaštite.

Uskoro bi, kaže, sve zdravstvene ustanove trebale biti informatički povezane kroz sustav eUputnica, eNalaza i eKartona, a najavio je i jačanje primarne zdravstvene zaštite i obećao dva nova CT-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ministar Beroš izjavu je dao nakon otvaranja I. faze Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) KBC-a Split.

Pratnja na porodu se ne mora testirati, ali mora nositi masku

Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, pojasnila je za HRT-ov portal što se točno mijenja novom odlukom koju je Ministarstvo zdravstva donijelo 19. svibnja, a stupila je na snagu 25. svibnja objavom u Narodnim novinama.

“Ukidanje te odluke znači da se ukidaju mjere koje nisu definirane drugim dokumentima.

Drugom odlukom Stožera CZ, koja je još na snazi, maske su i dalje obavezne u zdravstvenom sustavu i sustavu socijale.

Što se testiranja tiče, u našim preporukama za karantenu, izolaciju i testiranje, navode se neke kategorije koje je preporučljivo testirati (npr. pacijenti koji se primaju na hospitalizaciju i koji dolaze na zahvate koji generiraju aerosol), to je također u prilogu.

Što se sustava socijale tiče, jučer su objavljene nove upute na webu.

Drugim riječima, ukida se obveza testiranja djelatnika u socijali i zdravstvu i obveza testiranja posjeta. Drugo sve ostaje na snazi.

Pratnja na porodu se ne mora testirati, ali mora nositi masku”, stoji u odgovoru Dijane Mayer.

Komentari