Beroš: U Hrvatskoj u četvrtak 1710 novozaraženih, u bolnici se nalazi 745 osoba, a 99 na respiratoru

Na sjednici Vlade održanoj u četvrtak, ministar zdravstva Vili Beroš je rekao kako je broj zaraženih od koronavirusa u svijetu premašio 233 milijuna i 867 tisuća, a broj preminulih veći je za 4,78 milijuna. Napomenuo je kako je u četvrtak u Hrvatskoj registrirano 1710 novozaraženih od Covida-19. 

Udio novozaraženih je 17,68 posto. U bolnici se nalazi 745 osoba, a na respiratoru je 99 pacijenata.

“Broj oboljelih koji se liječi bolnicama blago oscilira, ali je najveće opterećenje u KBC Split. Patronažne sestre su prošli tjedan kontaktirale više od 5000 starijih osoba, njih više od 76 posto odbilo je cijepljenje dok ih je oko 1900 pristalo na cijepljenje”, istaknuo je ministar zdravstva.

Dodao je kako se povećava broj cijepljenih zdravstvenih djelatnika.



Beroš je podsjetio da od 4. listopada na snagu stupaju tri odluke o covid potvrdama za bolnice i pacijente i socijalnu skrb.

“Prilikom dolaska na posao pacijenti i pratnja, i zaposlenici bolničkih ustanova i zaposlenici socijalne skrbi moraju potvrdu predočiti na uvid ovlaštenoj osobi. I oni koji su imali covid potvrđenim brzim testom, i oni koji su proglašeni vjerojatnim slučajevima (ali u određenom periodu), ne moraju se testirati iako nemaju covid potvrdu. Digitalnu potvrdu pacijenti ne moraju predočiti kad se radi o hitnom slučaju… Ne moraju niti u primarnoj zdravstenoj zaštiti”, naglasio je šef Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Komentari