Beroš tvrdi kako postoje indirektni pokazatelji kako je virus mutirao, ali ne želi ‘kalkulirati’

Foto: Davorin Visnjic / POOL / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu u Splitu da je više od 92 posto novooboljelih od Covida-19 mlađe od 60 godina koji nemaju kliničke simptome, što je indirektan pokazatelj da je virus mutirao, no, dodao je, nećemo kalkulirati.

“U stručnoj sam literaturi pročitao članak o tome, ali nećemo kalkulirati s tim jer je virus s nama i svjesni smo da trebamo biti odgovorni i oprezni”, kazao je Beroš prilikom posjeta Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – HGSS u Splitu.

Nakon HGSS-a ministar zdravstva otišao je u splitski Crveni križ gdje je zahvalio njegovim djelatnicima koji su se u novim kriznim situacijama Covida-19 ponovno stavili na raspolaganje hrvatskim građanima.

Razvijanje dodatnih kapaciteta

Beroš je novinarima rekao da će svi oni turisti ako budu bolesni, biti zbrinuti u zdravstvenim ustanovama, dok o onima koji nemaju simptome bolesti treba razmisliti kako postupiti vezano za samoizolaciju. Zato su i dali sugestiju da se organizira određeni prostor sličan karanteni gdje bi se takvi turisti mogli zbrinuti.



“S obzirom na to da će većina njih biti urednog stanja bilateralno se razgovara s državama odakle ti turisti dolaze, da se omogući njihov povratak u matične zemlje. Mislim da niti jedna zemlja neće priječiti povrat svojim građanima ako mu je određena samoizolacija ili nešto slično. Isto tako razvijamo dodatne kapacitete za testiranje svih da bi otklonili sumnju jesu li pozitivni ili ne”, rekao je Beroš.

Danas manje novooboljelih nego jučer

Novinare je zanimalo hoće li biti prijava zbog zaraze u Zadru vezano za teniski turnir Adria Tour, gdje je prvi slučaj otkriven u nedjelju nakon priznanja bugarskoga tenisača Grigora Dimitrova da je zaražen koronavirusom.

Ministar zdravstva Beroš rekao je kako represija nije u njegovom segmentu već treba apelirati na sve organizatore sličnih zbivanja da moraju osigurati dosljedno poštivanje mjera fizičke distance, higijene i svega ostalog što je jasno propisano.

Na novinarska pitanja potvrdio je da u Splitsko-dalmatinskoj i Istarskoj županiji danas nema novooboljelih, i da je danas u Hrvatskoj manje novooboljelih nego jučer u istom razdoblju.

Crveni križ

Županijski ravnatelj Crvenog križa Željko Grubišić podsjetio je da su djelatnici te ustanove, u kojoj djeluje 13 društava s 56 djelatnika i 400 stalnih volontera, u vrijeme koronakrize 35 puta u Zagreb prevozili uzorke na analizu, 70 osoba je odvedeno na testiranje u bolnicu, dočekivali su avionske putnike u Zagrebu i vodili ih u županiju kako ne bi bili u kontaktu s drugim građanima.

“Kombijima smo prevozili i naše sugrađane na otoke da ne bi bili u kontaktu s putnicima na trajektu. Sve smo učinili kako bi pomogli našim sugrađanima i zaštitili ih od ugroze koja nas je pogodila. Imali smo više od pet tisuća poziva za psihološku pomoć, podijelili smo 15 tona hrane najugroženijim građanima. I danas imamo akciju u kojoj dijelimo pakete hrane obiteljima koje su pogođene u korona krizi”, rekao je Grubišić.

Komentari