Beroš tvrdi kako je Rovinj cijepio 80 posto svojih građana, no gradonačelnik je zbunjen tom informacijom

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je u Saboru rekao kako je Rovinj rekorder Hrvatske u cijepljenju s 80 posto procijepljenih građana. “To govori o velikom stupnju osobne odgovornosti”, poručio je Beroš.

No, gradonačelnik Rovinja sada ga demantira i za Glas Istre kaže da je riječ o krivom izračunu. Kako je došlo do zabune? Beroš je ponovio informaciju koja se pojavila na nekim portalima, a koja je nastala krivim izračunom brojke koju je krajem lipnja u javnost pustio Ured gradonačelnika Rovinja Marka Paliage.

U priopćenju navodi sljedeće: “Dok je u većini ostalih dijelova Hrvatske zabilježen pad u odazivu građana na cijepljenje, situacija na području Grada Rovinja je i više nego zadovoljavajuća. Prema podacima Ispostave Rovinj Istarskih domova zdravlja, od 11. veljače 2021. do 24. lipnja 2021. u Ispostavi Rovinj cijepilo se ukupno 11.414 građana, od čega 2.056 na punktu Doma Zdravlja te 9.358 na punktu u Dvorani Valbruna. Od voditeljice Ispostave, dr. Corinne Pellizzer Lanča, saznajemo i kako je 6.853 primilo prvu dozu, dok se s obje doze cijepilo ukupno 4.561 osoba”.

Gradonačelnik: Ne znam otkud Berošu ta brojka

Budući da po posljednjem popisu stanovništva Rovinj ima oko 14.500 stanovnika, brojka od 11.414 građana odgovara brojci od 80 posto cijepljenih. Međutim, i sam gradonačelnik Marko Paliaga za Glas Istre je rekao da ne zna otkuda ministru Berošu taj broj, jer oni brojku od 80 posto cijepljenih nisu komunicirali.


Paliaga je potvrdio i da su u brojku od 11.414 građana uključeni i stanovnici okolnih općina poput Bala i Kanfanara koji su se cijepili u Rovinju. Isto tako, iz ovih je brojki jasno da se do sada s dvije doze cijepilo tek oko 4.500 ljudi, što je oko trećine stanovnika Rovinja, ali i tu treba uzeti u obzir da je dio cijepljenih vjerojatno iz okolnih općina.

Nepoznato je i računaju li se u brojci od 6.853 osobe koje su primile prvu dozu i onih 4.561 s drugom dozom ili su to isključivo osobe koje su primile samo jednu dozu, te će se u idućih nekoliko mjeseci cijepiti drugom dozom. U tom bi slučaju brojka doista i mogla doći do 11.414 cijepljenih građana, ali opet niti u toj brojci neće biti samo stanovnici Rovinja.

Rovinj, dakle, je uspješan što se tiče cijepljenja, ali nisu još dosegli 80 posto procijepljenog stanovništva, što je Beroš komunicirao kao službeni podatak.

U Istri procijepljeno 37 posto građana

Dr. Jasna Valić iz istarskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo za Glas Istre je rekla da oni nemaju točne podatke za Rovinj jer su oni u nadležnosti lokalne podružnice Istarskih domova zdravlja, ali je potvrdila da je u cijeloj Istri do petka samo s jednom dozom cijepljeno 48 posto ukupne populacije, dok je s dvije doze cijepljeno 37 posto ukupne populacije, ili 31 posto odrasle populacije.

Jasna Valić je naglasila da je u cijeloj situaciji oko cijepljenja lako moguće da je došlo do zabune jer se barata s puno različitih brojki.

“Ne čudi da je došlo do nesporazuma jer je previše brojki u igri. Morate računati na one koji su preboljeli covid, pa su se onda neki od njih već cijepili, pa imate one koji se cijepe s cjepivom Johnson&Johnson za koje je dovoljna jedna doza i onda na kraju one koji su cijepljeni s dvije doze. Međutim, mislim da je svima jasno da je jedino bitno da nas se što više cijepi jer je to jedini način da se vratimo normalnom životu”, rekla je dr. Jasna Valić, dok gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga kaže da je usprkos ovom nesporazumu još uvijek jako zadovoljan kako teče cijeli proces cijepljena u Rovinju.

Komentari