BEROŠ: Sretan sam i ponosan što smo pokazali da se možemo boriti s izazovima koje su pred zdravstveni sustav stavili COVID kriza i potresi

Ministar zdravstva Vili Beroš otvorio je u srijedu preuređeni operacijski blok u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici, istaknuvši da je to prvi obnovljeni bolnički prostor u Zagrebu nakon potresa, u čije je uređenje uloženo 26,2 milijuna kuna. Ministar zdravstva tom je prilikom razgovarao s novinarima.

– Obnova u potresu oštećenog dijela bolnice u Klaićevoj pokazuje jasnu strategiju Vlade i Ministarstva zdravstva za oporavak zdravstvenih kapaciteta, poručio je ministar na otvorenju novog bloka u dječjoj bolnici.

Operacijski blok, ukupne vrijednosti 26,2 milijuna kuna, potpuno je obnovljen zahvaljujući sredstvima iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija od 2014. do 2020.” te intervenciji Ministarstva zdravstva, koje je preraspodjelom sredstava u proteklom dvogodišnjem razdoblju osiguralo 10,6 milijuna kuna za građevinske radove i operacijske dvorane oštećene u potresu.

U novom su bloku dvije potpuno opremljene operacijske dvorane, a ministar je poručio da je “u fokus dodatno stavljena učinkovitost i izvrsnost Klaićeve bolnice, kao i unapređenje kvalitete bolničke skrbi za djecu s područja Zagreba i okolice, ali i cijele Hrvatske”.



– Nove dvorane opremljene su najsuvremenijom opremom prilagođenom potrebama i zahtjevima dječje dobi te su integrirane u postojeći operacijski trakt, izjavio je ravnatelj bolnice Goran Roić.

Paralelan rad na drugim strateškim projektima – Nacionalna dječja bolnica, Imunološki…

– Puštanje u rad novih dvorana i osposobljavanje smještajnih kapaciteta dječje bolnice u Klaićevoj prvi je značajan iskorak u oporavku zdravstvenih kapaciteta Zagreba nakon potresa, dodao je ravnatelj.

Proširenje i opremanje operacijskog bloka u Klaićevoj dodatno će poboljšati ishode liječenja djece i uvjete rada bolničkog osoblja te umanjiti broj dana hospitalizacije, a ministar najavljuje i druge slične projekte u zagrebačkom zdravstvenom sustavu.

– Uz Kliniku za dječje bolesti paralelno razvijamo druge strateške projekte, poput Nacionalne dječje bolnice Blato, Imunološkog zavoda, Helikopterske hitne medicinske pomoći, te nam predstoje najavljeni reformski koraci kojima vraćamo pacijenta u samo središte zdravstvenog sustava, poručio je Beroš.

Vezano uz sanaciju posljedica zagrebačkog potresa, na temelju javnog poziva Ministarstva zdravstva za dodjelu nepovratnih sredstava dosad su sklopljeni ugovori sa 60 prijavitelja čiji su osnivači država ili Grad Zagreb, ukupne vrijednosti 2,3 milijarde kuna, od čega 850 milijuna kuna dolazi iz EU-ova Fonda solidarnosti, a 1,45 milijardi kuna iz ostalih izvora.

– Sretan sam i ponosan što smo pokazali da se možemo boriti s izazovima koje su pred zdravstveni sustav stavili COVID kriza i potresi, a smogli smo snage i gradimo i nove infrastrukturne objekte, obnavljamo ono što je uništeno i planiramo ono što je nasušna potreba hrvatskog naroda, a to je novi iskorak kada je riječ o pedijatrijskoj skrbi – to je nova Nacionalna dječja bolnica u Blatu, rekao je ministar Beroš.

 

Istaknuo je da je otvaranje renoviranog operacijskog bloka u Klinici za dječje bolesti važan korak u kontekstu obnove oštećene infrastrukture, ali isto tako pokazuje opredjeljenje Vlade da unaprijedi zdravstveni sustav.

 

– Sretni smo što smo bili u mogućnosti podržati vašu ideju i prepoznati važnost vašeg projekta. Osigurali smo sredstva iz EU-a, dakle tu je Operativni program “Konkurentnost i kohezija” učinio svoje, međutim prepoznali smo projekt i osigurali smo intervencijska sredstva internom preraspodjelom u našem Ministarstvu u vrijednosti od preko 10 mil. kn i na neki način dali potporu projektu i omogućili da on završi, rekao je okupljenim djelatnicima Klinike i novinarima.

 

Dodao je kako je možda pravo vrijeme da se rekapitulira situacija i kaže što je sve u zdravstvenoj infrastrukturi napravljeno od potresa u Zagrebu 22. ožujka 2020.

 

– Tijekom 2021. raspisali smo poziv za dodjelu nepovratnih financijskih sredstava za sve zdravstvene objekte koji su oštećeni u tom potresu. Ukupno smo u Ministarstvu zaprimili 60 prijava u iznosu od 2,96 mlrd. kn. Do danas su potpisana 52 ugovora u vrijednosti od 2,3 mlrd. kn. Iz Fonda solidarnosti EU-a financirat će se 850 mil., a ostalo će biti različita druga refinanciranja, uključujući i proračun, rekao je ministar Beroš.

 

– Kada je riječ o Sisačko-moslavačkoj županiji i potresu koji je 29. prosinca 2020. zahvatio tu i okolnih 10 županija, također smo raspisali poziv za dodjelu nepovratnih sredstava iz EU-a i dosad smo zaprimili 29 prijava ukupne vrijednosti 302 mil. kn. Do sada je sklopljeno sedam ugovora ukupne vrijednosti 23,1 mil. kuna, dodao je Beroš.

Govoreći o dinamici radova, rekao je: “Svjedočimo jednom završavanju problematike, međutim nabava za ostale projekte je u tijeku, a ponegdje su već otvorene ponude.”

 

– Tomu svjedočimo u KBC-u Zagreb na lokacijama u Petrovoj i na Jordanovcu, isto tako u KB-u Merkur na dvije lokacije. Idemo dalje, radimo ono što je moguće u kontekstu obnove od potresa, naglasio je ministar zdravstva.

Komentari