Beroš: Skok broja zaraženih zbog privatnih i javnih okupljanja

Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade da je današnji rekordni skok broja zaraženih od koronavirusa bio donekle očekivan s obzirom da su u zadnje vrijeme glavni izvor zaraze privatna i javna okupljanja bez pridržavanja epidemioloških mjera.

“Javna okupljanja i veća obiteljska druženja, na koje dolaze osobe s blagim simptomima infekcije, najčešći su uzrok razvoja mikrožarišta. Na taj način zaraza se nastavlja širiti dalje, unutar obitelji, radne sredine, domova za starije, vrtića, škola, zdravstvenih ustanova. Trenutno postoje brojna tinjajuća žarišta u gotovo svim županijama”, rekao je Beroš.

“Privatna i javna okupljanja bez pridržavanja mjera doprinijela su širenju zaraze. Ovaj skok je stoga donekle bio i očekivan, a može se i u narednim danim očekivati sličan trend, naročito ako se nastavi nepridržavanje mjera u javnom prostoru i svakodnevnom životu”, upozorio je ministar zdravstva.

Beroš je poručio da je Nacionalni stožer spreman brzo djelovati u takvim okolnostima, no prvenstveno apelira na pridržavanje postojećih mjera.



Nepridržavanje mjera uz istodobno ignoriranje respiratornih simptoma osobito je nepoželjno ponašanje, u takvoj situaciji potrebno je postupati odgovorno, istaknuo je.

U Hrvatskoj su danas zabilježena rekordna 542 nova slučaja zaraze koronavirusom. Trenutno je aktivno njih 2206, a na bolničkom liječenju je 361 pacijent.

U zadnjih tjedan dana u bolnice su zaprimljena 343 pacijenta, dok je otpušteno 255, pa broj hospitaliziranih postupno raste, kazao je Beroš.

Prošloga tjedna oboljelo je 116 zdravstvenih djelatnika a u samoizolaciji je 844. Zdravstveni radnici koji se zaraze na radnom mjestu ostvaruju pravo na 100-postotnu naknadu plaće.

Beroš je naglasio kako je osobito važno da svi profesionalci koji rade s ranjivim skupinama, osobito s djecom, prilagode svoj način rada tako da bude epidemiloški prihvatljiv.

Podsjetio je kako je listopad mjesec posvećen ranom otkrivanju raka dojke te istaknuo da je zahvaljujući programu ranog otkrivanja raka dojke i dobrom odazivu žena na preventivne preglede spašeno preko 6000 života.

Odaziv je trenutno 60 posto, pa treba učiniti dodatni napor da se on poveća, kazao je.

Komentari