Beroš Sindikatu sanitetskog prijevoza ponudio kompromisnu izmjenu koeficijenata

Darko Tomas / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš završio je sastanak u utorak navečer s Hrvatskim sindikatom sanitetskog prijevoza na čelu s Mišelom Majetićem, a kako se doznaje, ponuđena im je kompromisna izmjena koeficijenata složenosti posla.

“Sastanak je bio iscrpljujući. Ministar je dao ponudu koja je po mojem uvjerenju više nego korektna. Na vozačima je da se odluče u roku od deset dana da li je ta ponuda prihvaćena”, rekao je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč nakon pregovora o koeficijentima.

“Napravljene su određene korekcije koeficijenata. Da li će se odlučiti za varijantu štrajka ili će prihvatiti ponudu koju je ministarstvo dalo, to je sada na njima”, dodao je.

Ministar i sindikati pregovarali su u utorak popodne u Ministarstvu zdravstva oko dva sata, a nakon sastanka nisu izašli pred novinare i dali izjave.



Sindikat je tražio izmjene koeficijenata složenosti poslova na razine iz 2011. godine.

Beroš ponudio kompromisno rješenje

Jeleč je naglasio kako je ministar Beroš, po njegovu mišljenju, bio više nego korektan, te je ponudio kompromisno rješenje koje neće ugroziti cjelokupni sustav koeficijenata u sustavu zdravstva.

“Ministar je vrlo korektnu ponudu; sve drugo bi zapravo remetilo cjeloviti sustav koeficijenata, dovodilo bi u pitanje uopće smisao koeficijenata kao takvih po pitanju složenosti posla i odgovornosti posla”, pojasnio je Jeleč. “Sada je na njima da prihvate ponudu i ruku koja im je pružena ili idu nekim svojim putem”, kazao je.

Naglasio je kako je još potrebno napraviti točnu projekciju, odnosno, točan izračun koliko bi to koštalo, i to u idućih sedam dana.

Sindikati su ranije danas najavili za srijedu štrajk, ali 30 posto zaposlenih neće smjeti štrajkati jer po ugovoru potpisanim s Ministarstvom na poslu mora biti određen dio vozača sanitetskog prijevoza kako bi osigurali da sustav radi za bolesne građane.

“Regulativa štrajka je jasna; 30 posto njih mora raditi poslove koji su jasno precizirani”, rekao je Jeleč.

U utorak po završetku sastanka u Ministarstvu zdravstva nije bilo izjava niti je decidirano potvrđeno hoće li u srijedu sanitetski prijevoz štrajkati ili neće. Ali prema riječima pročelnika Jeleča, bolesnim građanima Zagreba u svakom slučaju bit će osiguran sanitetski prijevoz.

“Bit ćemo spremni kao da će se odlučiti za varijantu štrajka. Osigurat ćemo sve što je nužno da građani grada Zagreba dobiju ono što je potrebno”, kazao je.

Komentari