Beroš: Problemi u zdravstvu ne rješavaju se smjenom ministra. Bacalo se blato na cijelo zdravstvo, to ne mogu dozvoliti

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je glasanje o njegovom povjerenju. Većinom glasova prisutnih zastupnika odlučeno je da ostaje ministar zdravstva. 

Poručio je da se problemi u zdravstvu ne rješavaju se smjenom ministra.

“Lako je bacati se blatom na ministra zdravstva. Mogu se s time boriti. Jučer se bacalo blato na cijelo zdravstvo, na sustav koji je temelj naše obrane protiv pandemije, to ne mogu dozvoliti”.

Govorio je i o revitalizaciji Imunološkog zavoda.



“Naporno smo radili godinu dana. Trebalo je razriješiti dualnost ustanova. Najbolje je prenijeti vlasništvo na RH, ugasiti trgovačko društvo. Za pokretanje proizvodnje potrebno je razmišljati o izgradnji nove tvornice. Nakon potresa u Zagrebu je jasno da to nije sadašnja lokacija pa smo se okrenuli lokaciji u Brezju. Što se tiče financiranja, predvidjeli smo EU fondove, institucionalne ulagače i druge strateške partnere. Matični sojevi virusa ostat će u vlasništvu RH. To će biti doprinos tezi da nisam samo covid ministar”.

Na pitanje kad bi mogla krenuti proizvodnja u Imunološkom zavodu rekao je čim je prije moguće.

“Postoji projektna dokumentacija za tvornicu koju je radila švicarska firma prije nekoliko godina, ali imamo ideje za izmjenu planova, nadam se da ćemo brzo krenuti u realizaciju. Učinjen je prvi korak nakon dugo vremena. Ova globalna kriza i pandemija ukazali su na važnost takve institucije. I ranije je bilo predviđeno da osim virusnih cjepiva, prilagodi se proizvodnja drugih vrsta cjepiva, poput mRNA, to je najbolje što možemo napraviti”.

Indijski soj koronavirusa

Osvrnuo se i na dva pacijenta kod kojih je potvrđen indijski soj. “Nalaze se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u tijeku je epidemiološko postupanje. Ovaj soj se navodno brže širi, no cijepljenje s dvije doze pruža zaštitu i od ovih varijanti. Zato je cijepljenje važno, to je najbolje što možemo učiniti sad u vezi virusa”.

Za reformu zdravstva rekao je da je ona na međuresornom usuglašavanju. Istaknuo je da se sigurno neće naplaćivati usluge hitne pomoći i slično. “Ne želimo gajiti iluziju da će reforma biti brza, laka i jednostavna, no cilj će biti da se ne lomi ništa na osiguranicima, odnosno građanima”.

Pada interes za cijepljenje

Potvrdio je da pada interes za cijepljenje. “Nažalost, malo pada i zato apeliram na građane da ne kalkuliraju. Loše je kalkulirati s lijepim vremenom, cijepljenje je najbolje što možemo napraviti i što prije dostignemo cilj, skinut ćemo maske i vratiti se normalnom životu”.

Na pitanje je li onda platforma cijepise uopće bila potrebna, istaknuo je: “Zadatak nam je bio omogućiti sve moguće načine prijave, ima ih četiri ili pet. Nijedan način koji doprinosi da se građani jave, nije na odmet. Da smo mogli, uveli bismo ih i više. Mi smo legalisti. U okviru zakona napravili smo sve da se postojeći sustavi za cijepljenje nadograde. Po zakonu ne možete razvijati novi sistem ako imate postojeći. U izradi platforme sudjelovale su najveće informatičke kuće koje održavaju čitav zdravstveni sustav”.

Dodao je da je sve po zakonu, da nije bilo pogodovanja, mimoilaženja javne nabave itd. “Da nisu drugi prijavili problematiku institucijama, prijavio bih sam. Konstruktivna kritika je dobrodošla, ali kad netko neosnovano nešto insinuira, onda je teško”.

Komentirao je i količine cjepiva.

“U zadnja četiri tjedna došlo je u Hrvatsku preko 920.00 cjepiva, a utrošeno je preko 895.000 cjepiva. Zadovoljan sam. Možda je moglo bolje. Ovaj tjedan dolazi najviše cjepiva, 341.000. Imamo sutra neradni dan pa iako se cijepi, mnogi će biti na odmoru. Zato je važno na dnevnoj bazi pratiti utrošak. Slali smo dopise svima da moraju upisivati podatke u informatički sustav. To je osnovni preduvjet za digitalnu covid potvrdu i jučer sam prozivan jer neki nisu mogli dobiti potvrdu pa smo provjerom ustanovili da njihovi podaci o cijepljenju nisu upisani”.

Dodao je da je osnovao poseban tim ministarstvu za primjedbe građana za ovu temu. “Teoretski je moguće da građani nisu upisani iako i privatni laboratorij može upisivati nalaze u CEZIH”, prenosi N1.

Komentari