BEROŠ: Pravo liječnika na proziv savjesti i zakonsko pravo žene na prekid trudnoće ne isključuje jedno drugo

Zeljko Puhovski/Cropix

Održana je sjednica Vlade gdje je prihvaćen prijedlog gdje se predlaže Saboru da ne prihvati prijedlog zaključka o obvezi osiguranja zakonskog prava na prekid trudnoće na zahtjev u svim ovlaštenim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj.

Ministar Vili Beroš je rekao kako Vlada Republike Hrvatske predlaže Saboru da ne prihvati prijedlog zaključka o obvezi osiguranja zakonskog prava na prekid trudnoće na zahtjev u svim ovlaštenim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, u odnosu na predmetni prijedlog.

– Vlada napominje da je zdravstveni sustav dostupan svim pacijenticama i pacijentima u zakonskim okvirima u slučaju da se liječnici pozivaju na zakonsko pravo na priziv savjesti. Svaka zdravstvena ustanova obvezna je osigurati obavljanje prekida trudnoće na zahtjev. Pravo liječnika na proziv savjesti i zakonsko pravo žene na prekid trudnoće ne isključuje jedno drugo, rekao je Beroš.

Odbijen prijedlog oporbenih zastupnika za pokretanjem pitanja povjerenja Berošu



Vlada je u očitovanju Hrvatskome saboru sa sjednice u utorak predložila da odbije prijedlog 32 oporbena zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu. Kao što je uobičajeno, dajemo u roku očitovanje Hrvatskome saboru na ovu inicijativu i predlažemo Saboru da odbije ovu inicijativu, kratko je rekao premijer Andrej Plenković. Vlada u očitovanju odgovara na navode iz inicijative, a smatra ih neutemeljenima i neosnovanima te ističe kako nema osnove za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva.

Komentari