Beroš: ‘Postoje brojni planovi, ali je prerano o tome govoriti. To će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u tom trenutku’

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je popuštanje mjera, odnosno otvaranje kafića i restorana, te pojavu novog soja virusa. 

Ističe kako je broj novozaraženih samo jedan element, tu su i drugi elementi. “Još uvijek se nalazimo u zimskim mjesecima, epidemiološka situacija u regiji. Sve su to elementi koje iz dana u dan procjenjujemo da bi mjere mogli pojačavati i relaksirati. Veći dio Europe ide ka zaoštravanju mjera i daljnoj redukciji”, istaknuo je prije sjednice Vlade, prenosi N1.

Nacionalna udruga ugostitelja u srijedu je objavila kako bi se restorani i kafići mogli otvoriti 1. ožujka, s time da bi se na početku moglo samo na terase kafića.

Beroš je rekao kako postoje brojni planovi, ali o tome govoriti sada je prerano. “Mi gledamo što ćemo napraviti do kraja prvog mjeseca. Ne bih mogao potvrditi redoslijed otvaranja. Upravo sa sastanka jučer, Europa je iznimno zabrinuta zbog postojanja novih varijanti virusa. Stvarno moramo sagledavati sve ono što je relevantno za donošenje odluka o popuštanju i otvaranju. Moram ponoviti da će to ovisiti o epidemiološkoj situaciji u tom trenutku”, poručio je.



Zbog zabrinutosti oko pojave novih varijanti virusa preporučeno je veći broj sekvenciranja genoma i to je ono što planira i Hrvatska, kako objašnjava.

Dakle planiramo veći broj sekvenciranja genoma i to poglavito u dvije situacije: u situaciji kada se negdje pojavi veći broj novozaraženih, kao što znate da smo imali žarišta u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji kada je iznenadno porastao broj novozaraženih. U takvim situacijama je preporučeno sekvencirati veći broj bolesnika za što će Hrvatska biti spremna. I još je jedna situacija, a to je ukoliko netko dolazi iz zemalja koje su procijenjene kao veći rizik, u ovom trenutku Južnoafrička Republika i Velika Britanija (Ujedinjeno Kraljevstvo), ako netko ima simtpome apsolutno je potrebno testirati ga”.

Dodao je kako u Hrvatskoj zasad nije zabilježeno postojanje novog soja te da detaljnije sekvenciranje genoma ovisi o tehničkim mogućnostima.

“To se ne može svugdje. Samo u onim ustanovama koje imaju uređaje za takve genske analize. Zasad je to u Hrvatskoj Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević”, rekao je.

 

Komentari