Beroš otkrio gdje će se građani moći testirati jeftinjim testovima

Darko Tomas / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da će se za testiranje na koronavirus već od danas plaćati 501 kuna za dvije ciljne sekvence, a za tri 698 kuna. U RTL-u Danas je objasnio razliku u cijeni i kvaliteti testova.

“Nakon što smo svjedočili različitim cijenama testova za koronavirus u različitim zdravstvenim ustanovama, a i u inozemstvu, naložio sam HZZO-u da zatraži od svih ustanova u Hrvatskoj koje vrše testiranje određeni izračun cijena da bismo mogli napraviti jednu prosječnu i detektirati koji su to testovi optimalni kad je riječ o cijeni i kvaliteti. Dakle, nakon takvog izračuna došli smo do ovih podataka, cijena testa s dvije sekvence genoma stoji 501 kunu, a s tri sekvence 698 kuna. Razlika je u tome što testovi s dvije sekvence detektiraju prvo jednu koja je karakteristična za sve koronaviruse, a druga je karakteristična za ovaj novi tip koji zrokuje Covid-19. No možemo detektirati i treću sekvencu da bismo potvrdili ovaj raniji nalaz, a to ovisi o kliničkoj slici i kliničkoj indikaciji”, rekao je Beroš.

“Tehnologija ide naprijed, cijene se mijenjaju i zato smo uz pomoć HZZO-a detektirali ovu cijenu koja je sada. Za sve one bolesnike koji se testiraju putem indikacija, odnosno putem uputnica, oni ne plaćaju test, za njih je besplatan”, dodao je Beroš.

I dalje će ostati testovi za 1500 kuna. “Bit će u krajnjoj upotrebi, kada je klinička indikacija takva da se drugim testovima ne može relevantno potvrditi bolest”, kazao je Beroš te otkrio kada i gdje će se građani moći testirati po jeftinijim cijenama:



“Danas su cijene utvrđene, potvrdilo ih je Upravno vijeće HZZO-a, međutim, mislim da ta cijena mora biti istaknuta u Narodnim novinama, nakon čega vrijedi. Isto tako je jasno da upravna vijeća pojedinih zdravstvenih ustanova prihvaćaju tu cijenu. Ono što je moguće je da se u okviru Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ gdje je kapacitet 1400 testova dnevno dnevno ili na HZJZ-u gdje je 500, kao i u Nastavnom zavodu Zagrebačke županije građani mogu testirati dok se cijene ustanove. Vjerujem da će to biti idući tjedan”, rekao je Beroš za RTL.

Komentari