Beroš ostaje ministar zdravstva, samo jedna zastupnica bila je suzdržana

Većinom glasova prisutnih zastupnika u Saboru odlučeno je da Vili Beroš ostaje ministar zdravstva. Za je glasovalo 57 zastupnika, protiv njih 75, a 1 je bio suzdržan. Ukupno su glasovala 133 zastupnika.

Suzdržana je bila samo zastupnica Reformista Natalija Martinčević.

Oporba navodi problem izbjegavanje javne nabave, korupciju i krađu javnog novca u doba pandemije covida kako bi se pogodovalo bliskim osobama ministra zdravstva Beroša te stranačko kadroviranje u sustavu.

“Razlozi za opoziv svima su jasni – nagomilani dugovi u zdravstvu koji su doveli do toga da je bolnicama u jeku pandemije obustavljena isporuka lijekova. Uz to, ogromni su problemi sa sustavom cijepljenja, a postoje i indicije za pogodovanje pri izradi sustava cijepise.hr”, rekao je SDP-ov Peđa Grbin u utorak u Saboru, govoreći o motivima za pokretanje inicijative koju su potpisima podržali svi oporbeni klubovi, osim Hrvatskih suverenista, no, najavili su da će glasovati za opoziv ministra Beroša.



Vlada je odbila oporbene navode, poručila kako nema osnove da se Berošu izglasa nepovjerenje te Saboru predložila da odbije predloženu mu odluku o iskazivanju nepovjerenja. Oporbene primjedbe navedene na nepunih deset stranica, Vlada je odbila na njih 13. Naglasila je kako je zdravstveni sustav od pojave covida svjedočio okolnostima kakvih nije bilo od Domovinskog rata, ali je “ostao na nogama”.

Vlada je odbacila i oporbene navode o financiranju zdravstvenog sustava, organizaciji sustava cijepljenja, procesu javne nabave, kao i navode vezane za platformu za cijepljenje te nabavu savjetodavnih usluga. Smatra i kako bi se reformskim mjerama koje slijede trebala uspostaviti kvalitetnija, učinkovitija i fleksibilnija organizacijska struktura i upravljanje zdravstvenim sustavom.

Komentari