BEROŠ O ZDRAVSTVENOM STANJU IZBJEGLICA IZ UKRAJINE: Imali smo nekih pozitivnih nalaza na antigenskom testiranju

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na zdravstveno stanje izbjeglica, istaknuvši da se pri dolasku provjerava i njihov COVID status, pa je tako zabilježeno nekoliko slučajeva zaraze koronavirusom.

– Imali smo nekih pozitivnih nalaza na antigenskom testiranju. Uvijek je moguće da je netko pozitivan, ali upravo smo zato na vrijeme izdali uputu svim zdravstvenim ustanovama, a jedan od elemenata je osiguranje izolacijskih kapaciteta, rekao je Beroš.

Dodao je da je izbjeglicama u Motelu Plitvice, grad Zagreb osigurao liječnički tim, a tamo im se pruža psihosocijalnu pomoć te pomoć psihijatra. Istaknuo je da  je do sada bilo pruženo pet hitnih intervencija u sva tri prihvatna centra u Hrvatskoj te 32 zdravstvena zahvata.

Ravnateljstvo civilne zaštite otvorilo je e-mail adresu [email protected] na koju se mogu javiti građani koji žele izbjeglicama pružiti smještaj.



– Bitno je da smještaj bude adekvatan, istaknuo je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut. Pozvao je građane da ostave i fotografije smještaja koji nude, te adresu i geolokaciju kako bi ga Civilna zaštita mogla prekontrolirati.

Dodao je da je do sada, iz Hrvatske u Ukrajinu otišao jedan konvoj s humanitarnom pomoći, a drugi je danas oko podneva otišao prema Moldaviji.

Veleposlanik Vasilj Kirilič zahvalio je Hrvatskoj na podršci ukrajinskom narodu te istaknuo da je premijer Plenković bio i ostaje veliki prijatelj Ukrajine.

Kazao je, kako se, nažalost, ruska agresija na Ukrajinu nastavlja.

– Sinoć je bio veliki tragični pokušaj granatiranja najveće nuklearne elektrane u Europi. Još se u povijesti čovječanstva nije dogodilo da je jedna država, a ovdje bih trebao koristiti riječ država-terorist, granatirala nuklearnu elektranu. Svijet bi trebao dati snažan, apsolutno jednostavan i jasan odgovor ruskoj agresiji, poručio je Kirilič.

Komentari