BEROŠ O TRGOVANJU ORGANIMA: Kod nas postoje određeni sumnjivi specifični elementi, ali ne i trgovina

Zeljko Puhovski/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je u srijedu izjavu za medije gdje je, među ostalim, govorio i o “crnom tržištu” organima.

“Veseli me ono što sam čuo na ovoj sjednici, a to je da mi promišljanja u zdravstvu temeljimo na mapiranju zdravstvenih propisa. Potpuno je jasno da moramo odgovoriti na aktualne zdravstvene izazove, mijenja nam se populacija…”, govori Beroš na početku.

Dotaknuli su se, kaže, osim financijskog okvira i NPOO-a koji u kontekstu zdravstva naglašava potrebu odgovora novim izazovima, kada je riječ o bolničkom i zdravstvenom kontektu.

“Predviđenim mjerama i koracima, bit će govora o izmjenama djelatnosti, broja kreveta…”, govori.



Rekao je da možemo imati infrastrukturu, ali da se mora razmišljati o ljudskim potencijalima koji čine zdravstveni sustav. “Ponavljam, primarna zdravstvena zaštita, liječnici i sestre, temelj su našeg sustava…”, dodaje.

Trgovina organima
“Složio bih se da ako se to dogodilo, da je to strašno, ali za sada ne postoji sumnja u trgovinu organima. Inspekcija je već postupala i otkrila je određene nefunkcionalnosti u tom procesu”, rekao je na pitanje o ovom slučaju.

Donacija s nesrodnih donora je iznimno rijetka, rekao je. HLK se očitovala o ovim slučajevima. “Niz elemenata nepravilnosti je uočeno, od praćenja donora, psihoanalize, dostava dokumentacije, ali samo za sada, samo privremeno je zaustavljeno doniranje od nesrodnih donora.”

“Sumnja u procesu ne znači i trgovina organima”, rekao je ministar. “Kod nas postoje određeni sumnjivi specifični elementi, ali ne i trgovina”.

“Konstatacija da su doktori u nešto uključeni, nije utemeljena”, naglasio je Beroš. “Daleko je to od sumnje u prodaju organa. Sada su u tijeku radnje koje će pokazati koji od ovih elemenata nije bio adekvatan.”

“Nitko u ovom trenutku nije sankcioniran, doktori nisu prodavali organe”, naglasio je, ali ispitivanje je u tijeku i potrebno je uključiti i druge institucije koje će donijeti određeni pravorijek.

 

Komentari