Beroš o proširenju upotrebe covid potvrda: “Želimo svima dati vremena da promisle o odgovornosti, cijepe se”

Admir Buljubasic / POOL / HINA

Održana je sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj se raspravljalo o zdravstvenom sustavu u pandemiji i najavi reforme. Sjednici je treba prisustvovati i ministar financija Zdravko Marić, no zbog zaraze koronavirusom mora ostati u izolaciji.

“Integracija privatnih sektora u cjelokupni zdravstveni sustav da bi se smanjile liste čekanja. No, ako je to integracija privatnog, bilo je puno primjedbi i da treba razdvojiti dvostruke prakse u kojima ljudi rade u javnom sektoru, a imaju i privatne ustanove. To se smatra krajnje ozbiljnim problemom”, rekao je Vilim Ribić nakon sjednice.

Vili Beroš je potvrdio da su svi suglasni da su reforme potrebne. “Odredili smo pravac kretanja, uključujući elemente o kojima je g. Ribić govorio. Partneri su pozdravili uvođenje covid potvrda”, rekao je.

Potvrdio je da će se 15. studenog procijeniti stanje i razmotriti odluka o primjeni covid potvrda i mogućem proširenju na kafiće, teretane, restorane… Istaknuo je da, ako se i donese odluka o covid potvrdama u ugostiteljskim objektima, uvođenje neće biti od tog datuma, piše N1.“Kriza je trenutak za početak reformi”
Na pitanje kad će reforma, rekao je: “Reforma nije nešto što se pokrene danas i tu stvar završava. To je dinamički proces za koji treba vrijeme i okolnosti. Ovu krizu moramo iskoristiti kao trenutak za početak reformi i tu se ne bih složio s mišljenjem nekih da krize nisu vrijeme za reforme. Mislim da mi nemamo puno vremena. To je proces. Jedan od koraka u tom procesu bit će ovaj ili idući tjedan, sporazum o objedinjenoj javnoj nabavi. To je značajan korak prema financijskoj stabilnosti sustava.”

U kontekstu zdravstvene politike pacijent mora biti u fokusu, naglasio je.

“Temelj je promjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Dotaknuli smo se i nekih reformskih materijala”, rekao je.

“Svi socijalni partneri podržavaju širu upotrebu covid potvrda”
O covid potvrdama je dodao: “Od prije ljeta govorim o potrebi uvođenja covid potvrda, no nije bilo preduvjeta. Za pojedine segmenete odgođeno je uvođenje. Zadovoljan sam što svi socijalni partneri podupiru šire uvođenje potvrda. Parcijalno se išlo jer smo procijenili da su zdravstvo i socijala prioritet. Predstavnik poslodavaca je izračunao kad bi svi koji bi podlegli uvođenju covid potvrda, kako bismo za njih organizirali testiranja? Moramo biti realni.”

“Želimo svima dati vremena da se organiziraju, da promisle o odgovornosti, cijepe se”, rekao je o ciljanom datumu 15. studenog. “Mjere ne uvodimo rado jer normalnim ponašanjem u pandemiji nismo postigli potrebno”, dodao je.

“Ako epidemiološka situacija se pogorša, proširit će se upotreba covid putovnica. Do tad moramo razmišljati o tome. Odredit ćemo prioritete. Proizvodnja mora ići, neobavezno druženje u slobodno vrijeme je nešto drugo. Zbog odgovornosti prvo smo krenuli s uvođenje potvrda u državnim i javnim institucijama”, naglasio je.

O financiranju testiranja rekao je: “Ne planiramo zasad ništa. Još ne razmišljamo o tome. Sve to košta, ali u solidnom socijalnom dijalogu omogućavamo ljudima da nemaju dodatne troškove, pogotovo oni koji se iz objektivnih razloga ne mogu cijepiti.”

O dokumentu predstavljenom na sjednici rekao je: “Predstavio sam pravac kretanja reforme, osnovne strateške ciljeve i pojedina reformska područja.”

“Ne razmišljamo o ograničavanju prava iz zdravstvenog osiguranja, ali racionaliziranje troškova i uvođenje kontrolnih mehanizama, to apsolutno da”, zaključio je Beroš.

Komentari