Beroš o popuštanju mjera: Strategija obrane je temeljena na pet elemenata, nije uvjet samo broj oboljelih u jednom danu

Igor Kralj / POOL / PIXSELL /

Novooboljelih od koronavirua danas nema u Krapinsko-zagorskoj županiji. Objavljeno je to na konferenciji tamošnjeg stožera civilne zaštite na kojoj su nakon sastanka sa županom Željkom Kolarom sudjelovali i ministar zdravstva Vili Beroš te ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Razgovarali smo o brzim testovima koji će možda promijeniti i našu cijelu strategiju. Jer rezultate za testirane djelatnike i pacijente ćemo imati jako brzo”rekao je je ministar Beroš, a nadovezao se župan Kolar.

“Eto, trebalo je da ministar Beroš dođe u našu županiju pa da od 37 testiranih nemamo niti jednog pozitivnog. Razgovarali smo o specifičnostima naših specijalnih bolnica, ponajprije Krapinskih i Stubičkih toplica, koje su izgubile dobar dio poslova jer nema dnevnih pacijenata”.

Dodao je kako će danas biti gotova dezinfekcija specijalne bolnice u Stubičkim toplicama.



“Nakon što nam je koronavirus ušao u bolnicu te nakon što se danas završi dezinfekcija, od Stubičkih toplica ćemo napraviti mjesto gdje će biti smješteni lakše i srednje zaraženi od korone. A tu ćemo smještati i pacijente iz domova za starije koji se neće moći zbrinjavati u njima”, rekao je Kolar.

Pacijente puštali iz Stubičkih toplica kad je stigla korona

Ministar Beroš je na pitanje zna li se kako je infekcija ušla u Domove za starije odgovorio kako je infekcija vjerojatno ušla putem djelatnika. “A postoji i mogućnost, koju smo nastojali otkloniti, da su je donijeli i pacijenti koji su tražili liječničku pomoć u bolnicama”.

Capak se pak osvrnuo na puštanje većine pacijenata iz stubičke bolnice netom nakon što je potvrđeno da je virus ušao u tu ustanovu. Naime, barem jedan pacijent, nakon tri dana boravka kod kuće razvio je simptome i potvrđen mu je COVID-19. Riječ je o 82-godišnjakinji iz Zagorja.

“To je bila odluka epidemiologa u suradnji s lokalnim stožerom da li da se pacijenti, ako ih ima više, zadrže u ustanovi ili je bolje da ih se smjesti u neku drugu ustanovu ako imaju uvjete. Ono što je bitno je da se svi bolesni izoliraju i da ne dolaze u kontakt sa zdravim ljudima. Hoće li se to obaviti tako da ostanu u bolnici dok ne prođe pozitivitet ili će ih se premjestiti u drugu ustanovu, to ovisi o odluci epidemiologa i lokalnog stožera. Mi se na nacionalnoj razini ne bavimo s lokalnim slučajevima, nego možemo pružiti potporu”, rekao je Capak.

Epidemiolog dr. Ivan Lipovac jučer je rekao da je napravljen propust, no danas je kazao da je pacijentima koji nisu bili bliski kontakti rečeno da mogu otići kući.

“Kod ostalih 30 pacijenata koji su bili na tom odjelu nastavljeno je testiranje. Za neke pacijente koji su bili negativni bilo je obitelji koje su izrazile želju da se njihovi članovi obitelji nastave liječiti kod kuće i oni su otišli. Ostalo je nekoliko ljudi i bila je samo situacija da smo navečer dobili nalaz da je jedna osoba dobila temperaturu, ali da je ipak bila otpuštena. Znači, bio je samo taj jedan slučaj. Sve je bilo obavljeno u dogovoru s našim Zavodom za javno zdravstvo i sa bolnicom”, rekao je.

Ministar je Beroš još je najavio mogućnost decentralizacije relaksiranja mjera za one županije koje su najmanje pogođene koronavirusom. Bude li tako, život bi se u normalu mogao početi vraćati među prvima u Virovitičko-podravskoj i Požeško – slavonskoj županiji. Ministar je ponovio važnost provođenja mjere samoizolacije, naglasivši kako onaj kome je određena ne smije, na primjer, jesti zajedno s ukućanima.

“Strategija obrane je temeljena na 5 elemenata, a izlazna strategija ovisi isključivo o epidemiološkoj situaciji, nije uvjet samo broj oboljelih u jednom danu, već niz drugih elemenata. Izlazna strategija i mjere popuštanja su spremne. Važno je da ‘pušemo na hladno’ i da smo jako oprezni. Postoji mogućnost decentralizacije, odnosno da se s mjerama popuštanja prvo krene u županijama koje nisu značajnije pogođene infekcijom”, rekao je ministar Beroš.

Komentari