Beroš o Plenkoviću i Zadru: Nema značajnih prepreka održavanju predizbornih aktivnosti

Ronald Gorsic / CROPIX

Novo žarište koronavirusa postao je teniski turnir Adria Tour u Zadru. Uz bugarskog tenisača, pozitivan je i njegov trener, potom trener Novaka Đokovića i Borna Ćorić.

Sva djeca koja su bila na terenu u kontaktu s tenisačima – neće sljedeći tjedan u školu, testira se i premijer Andrej Plenković, a u samoizolaciji je gradonačelnik Zadra.

U Hrvatskoj koja nastavlja dvoznamenkasti broj novozaraženih – ovo je novo normalno, kaže ministar zdravstva koji je stigao u Zadar u kojem je finale turnira odgođeno.

O ovom slučaju kao i nizu drugih tema u RTL-u Danas razgovarali su s ministrom zdravstva Vilijem Berošom.



Dobili smo informaciju da je premijer negativan. Pokazalo se da prvi test nekada nije pouzdan hoće li testiranje ponoviti?

“Struka je ta koja određuje kriterije. Ono što je od osnovne važnosti je to da mora ostvariti bliski kontakt sa zaraženom osobom. Već u nekoliko navrata smo ustvrdili da je dugotrajniji kontakt i unutar dva metra… Izravan kontakt, dodir i rukovanje je nešto što omogućuje prijenos virusa. Premijer nije pod nikakvim nadzorom, testirao se iz preventivnih razloga”, istaknuo je Beroš.

“Znat ćemo upravljati ovim kriznim procesom”

Vezano uz zadarski slučaj, rekao je da se organizatori ovakvih i sličnih zbivanja moraju striktno pridržavati mjera. To očito više nije samo preporuka – hoće li onda biti i kazni za nepoštivanje?

“Organizatori moraju biti svjesni odgovornosti, kao i svaki pojedinac. Organizatori ne mogu u svim situacijama kontrolirati situaciju. Potrebno je znati da se virus prenosi bliskim kontaktom. Organizatori imaju veliku odgovornost. Pod tim uvjetima im je i data dozvola za održavanje odgovornosti”, jasno je rekao.

Stranke otkazuju skupove – što će učiniti HDZ?

“Mi ćemo pratiti situaciju i preporuke HZJZ-a. Skupovi su omogućeni, mi ćemo se pridržavati. Ako situacija eskalira, uvest će se dopunske mjere. Nema značajnih prepreka održavanju predizbornih aktivnosti”, kaže ministar.

S kojim brojem novozaraženih možemo govoriti o odgodi izbora?

“Nije samo apsolutan broj, već se radi i o vrsti transmisije virusa. Niz je elemenata koje struka procjenjuje da bi donijela određene mjere”, istaknuo je.

Zatvaraju domove i bolnice zbog najugroženijih. Na pitanje dovode li svjesno njihovo zdravlje u pitanje dolaskom na birališta u zatvorene prostore, Beroš je rekao:

“Mi imamo određeno iskustvo i odlučili smo se čuvati naše najugroženije. To je sve naša obveza. DIP će u suradnji s HZJZ-om naći način kako da se svima omogući glasanje”, kaže.

Dođe li do ponovnog razbuktavanja epidemije – što vam je bitnije gospodarstvo ili zdravlje?

“Zdravlje nacije je uvijek na prvom mjestu. Učiniti ćemo sve da zaštitimo zdravlje. No, i ekonomski procesi. Ovog puta ćemo naći bolji koncept što mislim da neće biti teško. Radno aktivno stanovništvo nije toliko opterećeno koronavirusom”, kaže.

Kada smo zatvarali škole i vrtiće u ožujku, bilo je manje aktivno zaraženih nego danas -(ožujak – 31, lipanj – 87)

“Broj zaraženih nije ključ našeg odgovora. HZJZ će i u ovom trenutku dati aktivan i dobar odgovor i da ćemo znati upravljati ovim kriznim procesom, jasno je na kraju rekao ministar zdravstva Vili Beroš za RTL Danas.

Komentari