Beroš o mutaciji soja korone: ‘Možda je to određena hrvatska varijanta mutacije virusa’, navodi i koliko je cjepiva dosad stiglo u Hrvatsku

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak da je u Institutu Ruđer Bošković otkrivena jedna od mogućih mutacija, koja karakterizira ne samo brazilski nego i južnoafrički i britanski soj koronvirusa, a rezultati sekvencioniranja cijelog genoma znat će se za tjedan dana.

“Čuo sam se s kolegama na Ruđeru, rečeno mi je da je sekvencioniranje cijelog genoma virusa u postupku te da ćemo cijelu informaciju imati za tjedan dana. Brazilski soj je ekvivalent britanskom soju, a manje je virulentan u odnosu na južnoafrički, no u ovom trenutku nemoguće je reći o kojem se od ta tri soja radi, možda je to određena hrvatska varijanta mutacije virusa”, rekao je Beroš novinarima uoči sjednice Vlade.

“S kliničkog aspekta važno je da je ta mutacija nađena u uzorcima iz tri hrvatska grada. Nađena je 30. siječnja kod jednog bolesnika iz Zagreba i nema kliničkih parametara koji bi ukazivali na egzaktnije širenje epidemije. Nadam se da neće biti ništa važno, svakoj takvoj mutaciji treba posvetiti određenu pažnju, ali bez senzacionalizma”, kazao je Beroš.

Vezano uz moguću nabavku ruskog cjepiva Sputnjik V Beroš je rekao kako se “paralelno vozi na dva kolosjeka”.



“Imamo dva načina – čekati odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), koje će biti krajem travnja ili početkom svibnja, ili poput nekih drugih država dozvoliti HALMED-u da na osnovu evaluacije određene dokumentacije dozvoli interventni uvoz. Mi paralelno vozimo na oba kolosjeka jer nam to daje mogućnost procjene što je bolje i sigurnije za hrvatske građane”, rekao je Beroš.

Nove mogućnosti nabavke ruskog cjepiva promišljaju se jer ne znamo hoće li redovito stizati ugovorene doze cjepiva, dodao je.

Dosad u Hrvatsku stiglo 210.870 doza cjepiva

Dosad je u Hrvatsku stiglo 210.870 doza cjepiva, upotrijebljene su 142.222 doze, a cijepljeno je 87.169 osoba, naveo je na sjednici Vlade u četvrtak.

Jednu dozu cjepiva primilo je 32.116 osoba dok su 55.053 osobe docijepljene drugom dozom.

“U većini županija provedba prve faze cijepljenja bliži se kraju te započinje druga faza, odnosno cijepljenje osoba starije životne dobi i kroničnih bolesnika. U okviru druge faze dosad je aplicirano 20.895 doza”, kazao je.

Prijavljene su 832 prijave sumnji na nuspojavu cjepiva, a najčešće su blage i prolazne reakcije.

Od ponedjeljka 22. veljače bit će u funkciji sustav prijavljivanja građana zainteresiranih za cijepljenje. najavio je Beroš. Osim prijavom kod obiteljskih liječnika građani će se moći prijaviti i putem javnog internet portala te telefonskom prijavom pozivnim centrima.

“I dalje bilježimo trend smanjenja broja novozaraženih na tjednoj razini, smanjuje se broj hospitaliziranih osoba, a broj otpuštenih je veći od broja novozaprimljenih pacijenata. Broj aktivnih slučajeva u tjedan dana smanjio se jedan posto”, naveo je.

U KB Dubrava stoga se, kaže, planira daljnje reduciranje bolničkih kapaciteta za covid-19 pozitivne bolesnike i povratak zdravstvenih radnika koji su tamo privremeno bili preraspoređeni u svoje matične ustanove.

Osnovano je i stručno povjerenstvo za liječenje pacijenata s postcovid posljedicama koje će izraditi stručni tekst sa svim važnim informacijama za liječnike obiteljske medicine i bolničke liječnike o očekivanim stanjima nakon covid-19 infekcije, rekao je ministar Beroš.

Komentari