Beroš o misnom slavlju na kojemu je bila i Markotić: Mjere bi trebale važiti za sve, nema mjesta neujednačenom ponašanju

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao okupljanje zbog mise ispred zagrebačke katedrale, čemu je prisustvovala i Alemka Markotić, cijepljenje starijih osoba cjepivom AstraZenece i cijepljenje Damira Borasa. 

Za okupljanje ispred katedrale rekao je da su mjere jednake za sve.

“Nisam upoznat s detaljima. Epidemiološke mjere su kristalno jasne i trebale bi važiti za sve. Mjesta nekonzistentnom i neujednačenom ponašanju nema. Sve ostalo po meni nije prihvatljivo”, poručio je, prenosi Dnevnik.hr.

Rekao je da su zahtjevi predstavnika umirovljenika, koji su od Vlade tražili da se cijepljenje AstraZenecom ograniči na građane ne starije od 65 godina, a da se starije cijepi nekim drugim učinkovitijim cjepivom, legitimni te dodao da su im objasnili da se njihove poruke mogu pogrešno protumačiti.



”Proizvođač se obvezao u roku od dva do tri tjedna podastrijeti nam nove informacije. Nema medicinskog razloga da cjepivo koje djeluje kod nekoga od 55 godina ne djeluje kod nekoga od 65. Sva tri cjepiva koja su u hrvatskoj odobrena štite u najvećem mogućem opsegu od smrti i težeg oblika bolesti”, tvrdi.

Oštro osuđuje svako prekoredno cijepljenje jer se time nekome oduzimama pravo na cijepljenje. Rekao je da je izvješće o slučaju Boras vjerojatno već stiglo u Ministarstvo zdravstva, no on ga nije stigao pročitati.

Komentirao je i tragičnu smrt bebe prilikom porođaja kod kuće rekavši da nisu ostvareni svi preduvjeti da bi porod kod kuće bio siguran.

”Moramo poštovati nečiju želju da rodi kod kuće i ja to shvaćam. Ali moramo shvatiti rizik poroda kod kuće. Svjedočimo tome da ponekad i u bolničkim uvjetima nešto krene po zlu”.

Komentari