BEROŠ O LISTAMA ČEKANJA: Postigli smo smanjenje broja dana čekanja u određenim kategorijama, što znači da se može

Admir Buljubasic / POOL / HINA

Ministar zdravstva Vili Beroš obraća se novinarima nakon sastanka s ravnateljima bolnica i bolničkih centara te ravnateljem HZZO-a o nastavku edukacija liječnika i medicinskih sestara oko usklađivanja unosa svih potrebnih podataka u zajednički informatički sustav za naručivanje na preglede. Time će se doprinijeti utvrđivanju stvarnih lista čekanja i potreba za liječničkim uslugama i njihovom učinkovitijem pružanju pacijentima, a građanima uvid u mogućnosti naručivanja i slobodnim terminima u pojedinim zdravstvenim ustanovama.

– To je tema o kojoj se puno govori i muči sve zdravstvene sisteme svijeta. Svjedočim da se dugo govori u RH o ovoj temi, no kako epidemija nosi svoje i polučit će niz negativnih posljedica, mislimo da je s obzirom na smanjenje broja zaraženih koronavirusom pravo vrijeme govoriti o listi čekanjima. O tome govorimo od 8. mjesec kada smo pokrenuli pilot-projekt analize liste čekanja u svim zdravstvenim ustanovama, rekao je Beroš.

Napomenuo je da su o tome prije mjesec i pol dana razgovori počeli s KBC-om Zagrebi KBC-om Sestre millosrednice i da su rezultati iznenadili.

– Postigli smo smanjenje broja dana čekanja u određenim kategorijama, što znači da se može, ali o tome se mora razgovarati, kazao je. Navedenu problematiku moramo aktivno rješavati, dodao je.



Hit-mape, mape narudžbi za pojedinu ustanovu

Naveo je informatičke platforme Ministarstva zdravstva koje je, kaže, njegova ekipa objedinila.

– Polazimo od četiri parametra. Riječ je materijalno-tehničkim uvjetima, kadrovskim uvjetima, o organizaciji i o predviđenim potrebama hrvatskog građanstva. Kada razgolimo ova četiri elementa, imamo jasan način upravljanja listama čekanja i upravo se nalazimo u toj fazi. U svakoj zdravstenoj ustanovi možemo sagledati tzv. hit-mape, mape narudžbi za pojedine dijagnostičke pretrage u svakoj zdravstvenoj ustanovi, rekao je Beroš.

Komentari