Beroš o cijepljenu preko reda: U ovom trenutku predominira stav da stručnih pogrešaka pri provedbi cijepljenja nije bilo; komentirao je i manje pregleda i operacija

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je manji broj pregleda i operacija u zdravstvenom sustavu. 

“Ono što mogu reći da smo nešto naučili na osnovi proljetnog vala i da smo prilagodili zdravstveni sustav novom načinu funkcioniranja. Svugdje u svijetu je jasno da su zdravstveni kapaciteti usmjereni prema rješavanju covid-problematike. Cijelu jednu zdravstvenu ustanovu u Zagrebu smo morali preusmjeriti na covid, to je bio način da rasteretimo i druge zdravstvene ustanove. Formirali smo i pozivni centar nakon što je Dubrava pretvorena u covid-bolnicu, da se riješe narudžbe koje su bile usmjerene prema Dubravi”, rekao je na konferenciji Stožera, prenosi N1.

Pozvao je pacijente da se odazivaju na preventivne preglede. “O tome moramo razmišljati i na temelju naših iskustava utemeljenih na proljetnom valu smo tako utemeljeli zdravstveni sustav da on pruža i drugu zdravstvenu zaštitu”.

NEVJEROJATNI BROJEVI Zbog pandemije su pacijenti obavili 110.957 zahvata i pregleda manje nego u 2019.



Komentirao je i cijepljenje preko reda te rekao kako su došla izvješća iz zdravstvenih ustanova.

“Većina govori da nije bilo cijepljeno previše mladih osoba bez komorbiditeta. Osim stručnog elementa, postoji i određena moralna i etička dilema, očekujem da će se i druge organizacije poput Hrvatske liječničke komore uključiti. U Dubrovnik je zbog specifičnosti slučaja upućena zdravstvena inspekcija, ali povjerenstvo će sve utvrditi. U ovom trenutku na osnovu mog uvida u izvješća predominira stav da stručnih pogrešaka pri provedbi cijepljenja nije bilo”.

Ako je i bilo cijepljenja preko reda, to su bili stariji s visokim komorbiditetima, tu se onda radi o moralnoj odgovornosti, dodao je.

“Moguće je očekivati broj mlađih koji su cijepljeni preko reda, povjerenstvo će detaljno utvrditi sva očitovanja”.

Na pitanje znači li to da se slučajevi poput Borasa i Linića smatraju moralnim propustom, Beroš je rekao da ništa nije crno-bijelo.

“Postoje smjernice HZJZ-a, one određuju prioritetne skupine. Njih bi se trebao držati svaki cjepitelj. Treba utvrditi sve okolnosti koje su se dogodile pri cijepljenju tih osoba, tražit ćemo očitovanje svih ustanova i onda će struka dati svoj sud. Možemo sad i već se razgovara o tome je li riječ o stručnom propustu ili moralnom i etičkom. Ako je cilj procijepiti što više građana, to je legitiman cilj. Drugo je ako dođe netko mlađi bez komorbiditeta prije nego što je red na njegovu skupinu”.

Komentari