Beroš: Nošenje maske postaje gesta s porukom-čuvanje je vlastita odgovornost

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u ponedjeljak kako su izvidi u tijeku te da još nema zaključnog nalaza oko smrti pacijenta na hemodijalizi u Županijskoj bolnici u Čakovcu, a poručio je i kako slučaj nije jednostavan no da razumije interes javnosti.

“U ovom trenutku izvidi su još u tijeku, još nema zaključnog nalaza, kada bude gotov, saopćit ću vam ga”, kazao je u ponedjeljak ministar zdravstva Vili Beroš u Dnevniku Nove TV odgovarajući na pitanje zašto se nalaz inspekcije toliko čeka i tko je pogriješio.

Prošlog je tjedna u Županijskoj bolnici Čakovec preminuo 62-godišnji pacijent nakon što mu je tijekom hemodijalize ubrizgano sredstvo za toaletu pacijenta. Beroš je istaknuo da slučaj nije jednostavan, ali da je razumljiv interes javnosti.

“Ne bih rekao da se inspekcijski nalaz dugo čeka. Za to je potrebno određeno vrijeme. U tijeku je i rad Povjerenstva za unutarnji nadzor u županijskoj bolnici u Čakovcu, isto tako, izvidi zdravstvene inspekcije. Ovaj slučaj nije jednostavan, a čekaju se i nalazi toksikoloških analiza”, poručio je ministar zdravstva.



Važnost nošenja maske, no o sankcijama se nije razmišljalo

Beroš je komentirao i najavu nove mjere obveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru, kazavši da je važno ukazivati na važnost njezinog nošenja no priznao je i kako se do sada nije razmišljalo o sankcijama za njihovo nenošenje.

“Održavanje fizičkog razmaka jedan je od najvažnijih načina sprječavanja ove bolesti. Naravno da nije uvijek moguće održavati fizičku distancu, i u tim slučajevima, maska je element koji je iznimno važan”, kazao je.

Istaknuo je i kako da se do sada nije razmišljalo o uvođenju sankcija. Nitko na svijetu, rekao je, nema resurse da bi mogao kontrolirati sve radne organizacije i sve prostore i nošenje maski u njima.

Ministar je istaknuo i kako je Rodilište u Petrovoj nakon dezinfekcije ponovo u funkciji. U toj je bolnici potvrđen pozitivan nalaz na koronavirus kod jednog liječnika, zbog čega su on i 15 djelatnika završili u samoizolaciji.

Beroš se osvrnuo i na sustav e-uputnica koji je krenuo 1. listopada ocijenivši da sve ide jako dobro, a 8. 200 e-uputnica na dan “stvarno obećava” i predstavlja “iskorak” u vrijeme korone.

Komentari