Beroš: Nakon potresa evakuirano je 335 bolesnika i korisnika ustanova socijalne skrbi

Nakon razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije evakuirano je 335 bolesnika i korisnika ustanova socijalne skrbi uz poštivanje epidemioloških mjera, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu na sjednici Vlade.

Beroš je izrazio sućut obiteljima poginulih u potresu te zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima i drugim službama na svemu što čine za građane Petrinje, Siska, Gline i ostalih stradalih gradova i općina.

Teško stradale bolnice u Sisku i Petrinji imaju svu podršku Ministarstva zdravstva a gotovo svi hospitalizirani premješteni su u zagrebačke bolnice, naglsaio je ministar.

Istaknuo je kako je u tijeku izrada plana pružanja zdravstvene zaštite stanovnicima Sisačko-moslavačke županije s obzirom na stanje u tamošnjim bolnicama.



Kad je riječ o situaciji oko koronavirsa, Beroš je rekao kako u proteklih tjedan dana ponovno bilježimo značajan pad broja novozaraženih i aktivnih slučajeva, koji se u odnosu na tjedan ranije prepolovio.

Bilježimo i blagi pad broja hospitaliziranih, a svijetli trenutak predstavlja dolazak cjepiva protiv covida-19 kao moćnog oružja protiv pandemije, rekao je.

“Svaki tjedan pristiže 17.550 doza Pfizerovog cjepiva što omogućuju cijepljenje približno 2507 osoba dnevno”, dodao je Beroš.

Dosad su zaprimljene prve dvije dostave Pfizerovog cjepiva od 17.550 doza. Prva pošiljka imala je 9.750 doza te je u prva tri dana cijepljenja cijepljeno 7.864 osobe, od toga 5780 korisnika za starije i nemoćne te 1.633 zdravstvena radnika.

U utorak je zaprimljena druga pošiljka od 7800 doza koje su otpremljene u pet županija – Primorsko-goransku, Zadarsku, Osječko-baranjsku, Splitsko-dalmatinsku te Dubrovačko-neretvansku županiju.

Beroš je izvijestio i da je završio treći tjedan kolektivnog testiranja brzim anigenskim testovima u domovima za starije koji imaju ukupno 7973 djelatnika i 22.422 korisnika.

Testirano je 5.492 (69 posto) djelatnika, a njih 247 ili 4 posto je bilo pozitivno, dok je među 4.304 testirana korisnika (19 posto) njih 498 ili 12 posto bilo pozitivno na koronavirus.

“Na kraju ove godine po zdravstveni sustav izazovne godine zahvaljujem svim zdravstvenim djelatnicima na kolegijalnosti, profesionalnosti, sabranosti ali prije svega humanosti što je osnova liječničkog poziva. Ujedno zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomagali zdravstvenog osoblju u teškim trenucima borbe protiv epidemije, osobito za vrijeme zagrebačkog i ovog s područja Sisačko-moslavačke županije”, rekao je ministar Beroš.

Pozvao je građane da se i nadalje pridržavaju epidemioloških mjera te podsjetio kako je građanima radi psihološke pomoći 24 sata telefonom dostupan Centar za krizna stanja Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Hrvatska psihološka komora uspostavila je i pružanje pomoći svima na potresom pogođenom sisačkom području, dodao je.

Komentari