Beroš na sjednici Vlade: U tijeku je rasprava o mogućem skraćenju izolacije za zaražene

Screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici Vlade u četvrtak kako je u tijeku stručna epidemiološka rasprava o mogućem skraćenju izolacije za zaražene na deset dana, dok će samoizlacija i nadalje trajati 14 dana.

“Sukladno najnovijim znanstvenim spoznajama, zaraznost se značajno smanjuje nakon sedmog dana bolesti te se predlaže da se osobe u izolaciji otpuštaju nakon desetog dana ukoliko u zadnja 24 sata nemaju simptome, uz izuzeće osoba koje imaju teže oblike bolesti, pneumoniju, gdje otpust ovisi o kliničkoj procjeni”, rekao je Vili Beroš izvješćujući o trenutnoj epidemiološkoj situaciji vezanoj uz koronavirus.

Dodao je da je u tijeku stručna epidemiološka rasprava o mogućim procjenama ovih smjernicama u Hrvatskoj.

Samoizolacija će zasad ostati 14 dana, iako se i to područje pažljivo prati te će biti u budućnosti predmet rasprava, rekao je.

Beroš je kazao i kako dvije najveće infektološke klinike, zagrebačka i splitska, unatrag tjedan dana bilježe pad broja hospitaliziranih, dok je na razini Hrvatske postotak hospitaliziraih u odnosu na tjedan ranije dva posto veći.

Rekao je i kako je od početka epidemije postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih 1,68 dok je u svijetu prosjek 3,6.

Također, u proteklih tjedan dana broj aktivnih slučajeva se smanjio za gotovo 18 posto.

U Hrvatskoj je trenutno 2108 aktivnih slučajeva. Danas imamo ukupno 300 hospitaliziranih što je u odnosu na tjedan dana ranije 20 manje, dok su na respiratoru 24 osobe.

U proteklih tjedan na bolničko liječenje je primljeno 86 pacijenata, a otpušteno 180.

Srednja dob zaraženih je 42,1 godina U zadnjih tjedan dana zabilježena je zaraza kod 72 zdravstvena djelatnika, a 545 ih je u samoizolaciji.

Na osnovu zahtjeva županijskih stožera Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku po kojoj se Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na moru i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Thalassoterapia iz Crikvenice određuju ustanovama za privremeno pružanje zdravstvene skrbi oboljelima od covida-19.

Provode se i privremena preraspodjela zdravstvenih radnika iz matičnih ustanova u one gdje postoji potreba kako bi se svim pacijentima osiguralo optimalno pružanje zdravstvene skrbi.

“U bolničkom sustavu ulažu se iznimno veliki napori kako bi se, uz zbrinjavanje bolesnika s covidom, adekvatno zbrinuli i svi ostali, a to su hitni, žurni, prioritetni, onkološki pacijenti, vunerabilne skupine te teški kronični pacijenti”, rekao je ministar.

Ističe da su kratkoročni učinci epidemiju na zdravlje stanovništva pod kontrolom te se poduzimaju koraci za suzbijanje dugoročnih posljedica na najmanju moguću mjeru. Posebna briga posvećena je onkološkim pacijentima u aspektima ranog otkrivanja bolesti, dostupnosti liječenja te smanjivanju smrtnosti, rekao je Beroš.

Ponovno su pokrenuti preventivni pregledi za otkrivanje raka dojke i debelog crijeva, a terapija se provodi kontinuirano i bez odgode. Prošlog tjedna pokrenut je ponovno i program ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece.

Komentari