Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

Igor Kralj / POOL / PIXSELL /

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu kako su veća okupljanja apsolutni velik rizik za širenje virusa i da se treba pridržavati svih propisanih mjera i dodao kako se neće zabraniti takva okupljanja nego eventualno revidirati preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“U zadnjih oko dva tjedna imamo stalno neke nove izazove, prvo je to bio import iz nekih susjednih zemalja, zatim su to bili noćni klubovi, a sada su to obiteljska okupljanja i tu imamo veliki broj novooboljelih”, rekao je Beroš gostujući u Dnevniku HRT-a.

Dodao je kako treba shvatiti da takva okupljanja predstavljaju apsolutno veliki rizik za širenje virusa i da se treba pridržavati tih mjera koje ukazuju na potreban razmak, na izbjegavanje kontakta, isto tako i na dezinfekciju i sve ono što je potrebno.

Također je kazao i da neće zabraniti takva okupljanja

“To nam nije intencija. Intencija je eventualno revidirati preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja se odnose na ta okupljanja”, kazao je Beroš.
Pod tim se misli, kazao je, na sva privatna okupljanja.



Dodao je da tu nema razlike između vjenčanja, proslave krizmi, mature ili nečeg drugog, ili događanja poput sportskih natjecanja.

“Svako ono okupljanje gdje imamo više ljudi na kupu predstavlja određeni rizik”, rekao je ministar Beroš.

“Sada razmatramo mogućnost mijenjanja, revidiranja preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se upravo odnose na ova okupljanja. Isto se odnosi na, recimo, vođenje evidencije, na mjerenje temperature prije samog održavanja takvog skupa. Isto tako, apsolutne potrebe dezinfekcije, ali i nadzora” pojasnio je Beroš i dodao da će, ako te mjere ne poluče rezultate, onda poduzimati neke druge potrebne mjere kojima će se nastojati ograničiti širenje virusa.

Komentari