Beroš: Izgleda da je novi moto “Misli na sebe zarazi druge”. Budite protiv, ali ponudite nam alternativu

Damjan Tadic / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti. Pozvao je građane da se po protoku vremena od šest mjeseci nakon cijepljenja, odu cijepiti trećom dozom.

“To je iznimno važno jer nove studije pokazuju da treća doza povećava našu imunost i čini ga snažnijima”, rekao je Beroš.

Od 16. studenog testirano je 190 tisuća sugrađana od čega je 3921 bilo pozitivnih, što je 2,05 posto od ukupnog broja, naveo je.

“Postotak pozitivnih je bio najveći 21. studenoga i iznosio je 3,65 posto što znači da smo vrlo ugrubo spriječili zarazu novih osam tisuća osoba, da neki završe u bolnici i da netko od njih umre”, naglasio je.



“Ponovit ću riječi splitskog infektologa Ive Ivića da je prema njegovim spoznajama preko 80 posto umrlih moglo biti spašeno da se cijepilo. Molim sve naše sugrađane da shvate važnost cijepljenja, uz pridržavanje osnovnih protuepidemijskih mjera, to je izlaz iz ove epidemije protiv koje se bori čitav svijet osim nekih”, kazao je.

Govorio je o prosvjedu u subotu
“Izgleda da smo iznjedrili novi moto ‘Misli na sebe ugrozi druge’, ‘Misli na sebe zarazi druge’. Budite protiv, ali ponudite nam alternativu. Upravo ova Vlada sprečavajući restriktivnije mjere, a to je ‘lockdown’, ponudila je alternativu. Iskoristite je. Mislite na druge, nemojte biti licemjeri, ne izbjegavajte cijepljenje, testiranje, pridržavanje mjera, a na kraju kucati na vrata zdravstvenog sustava. To je licemjerno”, naglasio je Beroš.

Među njima nisu bili svi ravnozemljaši, kazao je i dodao: “Među njima su bili i liječnici i intelektualci što znači da su izmanipulirani”.

“Bili su na tim prosvjedima i usprkos što njihovi zdravstveni stratezi podupiru cijepljenje i Covid potvrde, oni se protiv toga bore. A znate koji je rezultat toga? Ugrožavanje zdravlja hrvatskog naroda”.

“Sada smo protiv mjera, a sutra ćemo prigovarati da je broj umrlih veliki zbog nepridržavanje mjera, negiranja cijepljenja kao priznate znanstvene metode, zbog toga umiru naši sugrađani. To vam je prava teza”, istaknuo je ministar.

“Ponovit ću i riječi predsjednika Hrvatske liječničke komore, Luetića, da očigledno postoje u Hrvatskoj dva paralelna svijeta, svijet u kojem Covid uzima živote, svijet gdje se bolesni bore za svoj posljednji udah i svijet apsurda, lažnih proroka i svijet onih političara čiji strategi izvrću činjenice. Tko su ti ljudi? Političari općeg smjera i populisti koji koriste bolest i smrt naših sugrađana za promidžbu svojih stavova i političkih poena. Povijest će suditi svima nama”, kazao je Beroš.

“Ako negirate, nemojte dolaziti liječniku po drugu pomoć”, ponovio je.

“Molim sve da vjerujemo struci, liječnicima. Spašavali smo oduvijek živote i sada to radimo”, rekao je Beroš.

“Posljedice su to infodemije. Svaku pak epidemiju prati infodemija. Fake news, loša informacija, kriva procjena, vode nas prema većem broju zaraženih i to je problem. Nemojte docirati liječnicima što treba napraviti”, rekao je Beroš.

“Covid potvrde su kompromis, omogućavaju ekonomske tijekove. To je bit. Na taj način štitimo živote naših građana, a i gospodarstvo”, rekao je Beroš.

“One zemlje u Europi koje su ranije od nas uvele covid-potvrdu, navode o korisnosti njihove upotrebe. One ne zaustavljaju širenje epidemije, ali smanjuju širenje epidemije i ako su ljudi dovoljno odgovorni, epidemiolozi smatraju da bi to trebalo biti dostatno”, rekao je Beroš.

Cijepljeni se manje zaražavaju, manje obolijevaju i manje umiru. Ovo je apel svih stručnjaka, vjerujte struci, a ne nekim lažnim prorocima, poručio je ministar.

Podsjetio je da povijest uporabe Covid potvrdi datira iz 15. stoljeća kada su svi koji dolaze u neki grad morali pokazati potvrdu da ne dolaze iz grada u kojem bukti epidemija kuge.

Uvode se kazne
Na konferenciji je govorio i ministar pravosuđa Ivan Malenica.

“Definirali smo javno-pravno tijelo koje je dužno provesti odredbu predočenja Covid potvrda. Kroz pojam javno-pravnih tijela smo obuhvatili sva tijela i definirali odgovornu osobu”, rekao je Malenica.

“Predvidjeli smo sankcije za odgovorne osobe koje ne poštuju odredbe ovog zakona. Dakle, novčane kazne u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna i vjerujem da ćemo nakon istupa ministra Beroša potaknuti čelnike tijela i sve odgovorne osobe u tim tijelima državne uprave da poštuju odluke stožera i poštuju odredbe zakona. Zapravo smo svi zajedno u ovoj borbi da ova pandemija što prije prođe i da bude što manje zaraženih i što manje umrlih”, kazao je Malenica.

 

Komentari