Beroš: Imamo 2422 novozaraženih u posljednja 24 sata

Ilustracija Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prije današnje Sjednice Vlade, uvodno se ministrima obratio premijer Plenković.

“Vidimo rast brojeva kod nas i u drugim državama, ove nove mjere trebale bi pridonijeti smanjenju. Važno je da svi svojim ponašanjem pokažu odgovornost. Rijetka smo zemlja koja nije imala lockdown, a bez odgovornosti situacija je teža”, rekao je Plenković i dodao:

“Što se tiče cijepljenja, nastojimo riješiti manjak u distribuciji cjepiva.”

Stanje na Banovini

Ministar Tomo Medved je govorio o aktivnostima koje se poduzimaju nakon potresa. Naglasio je da se saniraju lokalne mreže i da su predložili da se preko domaćih ugostitelja preuzme priprema hrane čime bi se potaknulo zapošljavanje ljudi na tom području, a država će pokrivati troškove prehrane dok je to potrebno.“Uklanjaju se oštećeni objekti što je preduvjet za obnovu. Zasad je zaprimljeno 6447 zahtjeva za obnovu, postavljeno je više od 1700 mobilnih kućica. Republika Hrvatska preuzima plaćanje toplih obroka dok god bude potrebno”, naglasio je Medved.

Raste broj zaraženih

Ministar Vili Beroš je potom izvijestio: “U svijetu je broj slučajeva premašio 129 milijuna. Zabilježili smo 2422 novozaraženih. 144 osobe su na respiratoru. Udio pozitivnih u testiranima je 25,56 posto. Rast broja zaraženih zabrinjava. Danas u odnosu na početak mjeseca gotovo dvostruko je osoba na respiratorima. Zato ima prostora za napredak u borbi protiv epidemije. Imajući na umu praznike zaraza se može spriječiti pridržavanjem mjera, zato apeliram na građane da budu odgovorni.”

Dodao je kako se u KB Dubravi otvaraju novi kapaciteti.

Nove odluke Stožera

Ministar Davor Božinović je potom rekao: “Stožer je donio odluke za Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju. Što se tiče tri nacionalne odluke, produžene su do 15. travnja. Uvedena je mjera zabrana treniranja u zatvorenim prostorima i ograničen je rad dječjih igraonica i radionica u zatvorenim prostorima. Nova je odluka i oko prelaska granice pa se za ulazak u Hrvatsku priznaju i brzi testovi, potvrda o cijepljenju ili preboljenju bolesti koja vrijedi 180 dana.

Što se tiče ove dvije navedene županije, ističemo nošenje maski na otvorenom gdje su veće gužve, na tržnicama itd, ograničavanje rada ugostiteljskih objekata sa strogom primjenom mjera i radnim vremenom do 20 sati.

Jučer smo primili zahtjev Primorsko-goranske županije za dodatne mjere. Odluku ćemo donijeti tijekom dana, a očekujemo i zahtjev stožera Grada Zagreba”, prenosi N1.

Komentari