Beroš i Capak prvo u Rimu, a zatim u Bruxellesu pokušali su upozoriti EU na moguću epidemiju. Nisu ih poslušali…

Virus, pa makar se on zvao i korona, jednak je u Kini, SAD-u, Italiji, Španjolskoj, Hrvatskoj ili Švedskoj, a opet mu je svaka od tih država pristupila različito. Znanje epidemiologa je, nema sumnje, svuda jednako ili podjednako, a ipak, u nekim je državama o mjerama odlučivala politika, a ne struka. Naši političari, koji bolje plivaju u katastrofičnim vremenima nego kad je sve u redu, odlučili su poslušati i slušati struku, i zasad se to čini kao dobar pristup.

Postavlja se, naravno, i milijun drugih pitanja, od toga štedi li se i zašto na broju testova, preko pitanja zašto svi nismo obavezni nositi maske, pa do toga što ćemo ako sve skupa potraje, a hoće. Najgore za vlastodršce tek dolazi, jer će sve lošiju gospodarsku situaciju zbog “lock downa” trebati pomiriti s epidemiološkom slikom.

Virus je i dalje nepoznat, nitko ne zna kako će se ponašati s porastom vanjske temperature i vlage, i u taj se čarobni štapić ne trebamo pouzdati. Nasreću, uzde nismo izgubili odmah na početku, kao što se dogodilo Italiji ili Španjolskoj, a sad i Francuskoj.

Da su Vilija Beroša, Krunoslava Capaka i ostatak naše ekipe na vrijeme poslušali i ostali u Europi, stanje bi danas možda bilo puno bolje i u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj… Da, istina je, hrvatski su stručnjaci na čelu s ministrom zdravstva Berošem, doznajemo, u dva navrata – prvo u Rimu, a zatim u Bruxellesu – još u veljači ostatak Europe pokušavali upozoriti da treba hitno zatvoriti granice i uvesti stroge mjere, ali ih nitko nije želio poslušati.



Prvo su ostale pokušali upozoriti u Rimu, 25. veljače, istoga dana kad je kod nas potvrđen prvi slučaj zaraze, a onda, desetak dana kasnije, 6. ožujka u Bruxellesu na sastanku ministara zdravstva iz cijele EU, kojim je predsjedavao upravo Beroš.

Na prvom sastanku, u Rimu, Beroš i Capak kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su sve ostale predstavnike iz zemalja EU pokušali upozoriti da su potrebne jedinstvene, svuda jednake mjere suzbijanja zaraze, a prvenstveno zatvaranje granica. No nisu saslušani. Svi ostali su na ta upozorenja odmahivali rukom uz “lako ćemo”, što se na kraju, evidentno je – pretvorilo u zdravstvenu katastrofu.

Po broju potvrđeno zaraženih, najgora je situacija trenutačno u Španjolskoj, s više od 142.000 slučajeva, na drugome mjestu je Italija sa 136.000, ali i više od 17.000 mrtvih, što je najviše u cijeloj EU.

U Španjolskoj je preminulih u ovom trenutku oko 3000 manje. Sve je gore i u Francuskoj, u kojoj je poznato zaraženih gotovo 110.000, a preminulih također oko deset posto.

Komentari